banner-image

Nema reeksporta i muvanja sa izvozom u Rusiju

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković i rukovodilac Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije Sergej Dankvert potpisali su danas, 12. januara 2016. godine, Protokol o obezbeđivanju fitosanitarnih zahteva između Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije i Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije.

Ministarka je navela da je ovaj protokol neophodan, s obzirom na to da izvoz poljoprivredno prehramebnih proizvoda iz Srbije na tržište Ruske Federacije raste iz godine u godinu.

„Sada je važno da se ta trgovina obezbedi sa fitosanitarnog aspekta u smislu da se zaštiti i teritorija Ruske Federacije i teritorija Srbije“, naglasila je ministar Bogosavljević Bošković i dodala da ovaj protokol pruža pravnu osnovu za dalje jačanje trgovine, privredne saradnje, kao i investicije u agroindustrijski kompleks Srbije.

Dankvert je pojasnio da je Protokol vezan za sledljivost roba, i određuje tačne procedure, odnosno način na koji će se kontrolisati roba poreklom iz Srbije, podsetivši da je Ruska Federacija uvela sankcija na uvoz pojedinih vrsta roba iz Evropske unije.

On je kazao da je slična situacija bila i sa robom koja podleže veterinarskoj kontroli, pa su određene pošiljke zadržavane zbog bojazni da ne dođe do reeksporta iz EU.

„Mi smo trenutno, između naše dve službe, odradili mehanizme koji garantuju da ne mogu da dođu robe koje nisu poreklom iz Srbije“, istakao je Dankvert.

Podrška za tranzit svinjskog mesa preko EU

Dankvert je naveo da je takođe zbog sankcija, bareno meso iz Srbije moralo da ima žig kako bi se garantovalo poreklo, a od sada će biti dozvoljen slobodan izvoz te vrste robe, kao i mekog i i tvrdog masnog tkiva za čiji izvoz Srbija do sad nije imala dozvolu. On je najavio da će ruska strana pružiti pomoć Srbiji u dobijanju odobrenja za tranzit nekih proizvoda preko teritorije EU, precizirajući da se radi o svinjskom mesu.

Potpisivanje ovog protokola doprineće intenziviranju saradnje resornih ministarstava poljoprivrede dve zemlje, kao i prometa roba biljnog porekla. Istovremeno će se stvoriti uslovi za preduzimanje svih neophodnih mera za obezbeđivanje praćenja svih aktivnosti kontrole fitosanitarne bezbednosti proizvoda koji se izvoze, u procesu njene proizvodnje, premeštanja, pripreme za otpremu i fitosanitarne sertifikacije, što je u interesu obe zemlje.

Ovim protokolom uređuju se pitanja uzajamnog obaveštavanja o izmenama u listi karantinski štetnih organizama, fitosanitarni sertifikati, održavanje zajedničkih sastanaka, preduzimanje neophodnih mera za obezbeđivanje praćenja svih aktivnosti kontrole fitosanitarne bezbednosti proizvoda koji se izvoze, registracija izvoznika proizvoda sa visokim fitosanitarnim rizikom u Rusku Federaciju, postupanje pri reeksportu proizvoda i dr.

(Agrosmart)