banner-image

Bugarski: IPARD-a nema zbog političke nezrelosti

Struktura razvojnih instrumenata u Vojvodini je uspostavljena, ali da zbog političke nezrelosti u državi i nerazumevanja značaja, IPARD program još nije zaživeo, ocenio je danas pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju Branislav Bugarski na sastanku sa predstavnicima razvojnih institucija iz Slovenije.

Navodeći da Vojvodina u tome vidi svoju veliku šansu i da će biti dominantna u pogledu apliciranja za projekte u okviru ovog programa, on je izneo uverenje da će većina projekata, za koje je na raspolaganju oko 200 miliona evra, do 2020. godine biti implementirana na njenom području.

Bugarski je istakao i da je Vojvodina otišla daleko u politici regionalnog razvoja, što je odraz racionalno postavljenog sistema i istakao da su razmena iskustava i transfer znanja veoma značajni, jer se na taj način upoznaje sa iskustvima iz Evropske unije i nastoji da se ona primene i u Vojvodini.

On je predstavio gostima iz Slovenije razvojne instrumente u Vojvodini, kao što su Fond za razvoj poljoprivrede, Razvojni i Garancijski fond, kao i sistem pomoći Pokrajinske vlade u predfinansiranju i sufinasiranju projekata.

Direktor Regionalne razvojne agencije Bačka Srđan Vezmar je istakao da je važno uspostaviti saradnju između privrednih i turističkih subjekata u Vojvodini i Sloveniji. On je istakao da je uspostavljanje destinacijske menadžment strukture DMC “Dunav” na prostoru Vojvodine važan strateški projekat koji podrazumeva povezivanje malih proizvođača i turističkih ponuđača, kao i devet opština, a za koji je dobijena podrška dva pokrajinska sekretarijata.

“Posmatrajući kako funkcioniše povezivanje privrednika u lokalne akcione grupe u Sloveniji, zaključili smo da bi sličan model mogao da se primeni i u Vojvodini, za šta smo dobili podršku Švajcarske razvojne agencije da na prostoru na kom sprovodimo projekat DMC „Dunav“, uradimo mapiranje turističkog i prehrambenog sektora za buduće lokalne akcione grupe, koje bi trebale da nastanu na prostoru Vojvodine, s tim što bi na prostoru Bačke trebalo da bude mapirano osam lokalnih akcionih grupa“, istakao je Vezmar.

On je ocenio i da će se zajedničkim angažmanom inicirati veliki strateški projekat koji bi bio usmeren na stvaranje uslova u Bačkoj za sprovođenje zajedničke evropske politike u oblasti poljoprivrede i privrede.

Direktorka Razvojnog centra “Srce Slovenije” Aleksandra Gradišek je upoznala domaćine sa radom Razvojnog centra i rekla da je ovaj centar osnovan pre 15 godina i da je do sada realizovao 23 evropska projekta sa partnerima iz 33 evropske države. Cilj razvojnog centra je da razvija ruralni deo Slovenije kroz turizam, udruživanje privrednika i podršku opština.

Povod za održavanje današnjeg sastanka je bio upoznavanje sa dosadašnjim aktivnostima sprovedenim na uspostavljanju saradnje između vojvođanskih i slovenačkih institucija, kao i predstavljanje zajedničkih projektnih planova koji će se realizovati u oblasti ruralnog razvoja na prostoru Vojvodine.

(Agrosmart)