banner-image

Austrija bi sa Rusijom i pored sankcija

Austrija namerava da, i pored sankcija EU, pojača saradnju sa Rusijom.

Tako da će Mešovita međuvladina komisija za ekonomsku saradnju i trgovinu dve zemlje biti održana početkom februara u Moskvi.

Mešovita komisija je trebalo da održi sastanak još 2014. godine u Beču, kao što je to bilo predviđeno dvogodišnjim ritmom održavanja sednica, ali to nije bilo moguće jer je EU na listu lica kojima je zabranjen ulazak u Uniju stavila zamenika ruskog premijera Dmitrija Kozaka, kopredsedavajućeg Komisijom. 

Dve godine je trebalo da se pronađe pragmatično rešenje i sankcije zaobiđu, ali ne i prekrše, navodi bečki dnevnik „Prese“. 

Austrijski vicekancelar i ministar privrede Rajnhold Miterlener će 2. februara otputovati u Moskvu gde će biti održan sastanak Mešovite komisije, zajedno sa Kosakom. 

Inače, poslednji sastanak bilateralne komisije održan je 11. decembra 2012. godine u Moskvi. Miterlener je predsednika Evropske komisije Žan Klod Junkera još u oktobru obavestio o svojim planovima putovanja. 

„Austrija će delovati u skladu sa režimom sankcija EU“, obećao je on u pismu. 

Na sastanak u Rusiju vicekancelara će pratiti, između ostalih, i šef naftne kompanije OMV Rajner Zele. 

Cilj sastanka je da se ponovo ožive trgovinski odnosi. 

Moskva je zadovoljna što najviši predstavnici zvaničnog Beča koriste svaku priliku da ukažu na besmislenost sankcija EU pa želi da podstakne jačanje ekonomske saradnje.

Austrijski izvoz u Rusiju je opao između januara i oktobra prošle godine, u poređenju sa istim periodom 2014. godine za čak 40 odsto – na 1,6 milijardi evra, a petina ruskih turista manje je posetilo Austriju.

(Tanjug)