banner-image

Tretman trodnevnog legla

1. Prasad sakupiti u kolica ili njihov deo boksa, zavisno od mogućnosti.

Slika 1. Sakupljanje pred tretman

 

2. Sečenje repova (⅔ kod prasadi za tov, ½ kod prasadi za priplod), obavlja se termokauterom (dobro) ili makazama za repove (loše). Jako je bitno da se odsecanje repa obavlja laganim pritiskom termokautera (ne kidanjem), tako što se dozvoli grejaču da spali krvne sudove i zaustavi eventualno krvarenje.

 

Slika 2. Sečenje repova

3.Brušenje zuba se takođe može ubaciti u tretman trodnevnog legla. Do skora se uglavnom radilo sečenje zuba kleštima ali se to polako izbacuje zbog povređivanja i otvaranja vrata infekcijama. Određen broj farmi ne praktikuje obradu zuba, jer ukoliko nema problema kao što su povređivanje prasadi pri borbi za sisu ili oštećenje vimena krmače taj posao predstavlja gubitak dragocenog vremena.

Opis: img026.jpg

 

 

 

 

Slika 3. Brušenje zuba

 

 

 

4. Kastracija muške prasadi za tov. Način pravljenja reza kod kastracije prasadi: dva uzdužna reza (pravilno), jedan poprečni rez (nepravilno). Fiksiranje prasadi za kastraciju: levak za fiksiranje (najbolje), fiksiranje prasadi jednom rukom (dobra metoda, za iskusne radnike), fiksiranje prasadi između kolena, fiksiranje prasadi uz pomoć drugog radnika koji drži prasad za zadnje noge (loša zbog potrebe još jednog radnika).

 

 

 

 

 

Slika 4. Kastracija

Rez koji se pravi treba da bude što manji a da ne remeti normalnu operaciju, a testise je najbolje odecati skalpelom. Čupanje rukom bi trebalo izbegavati po svaku cenu, pogotovo kod prasadi koja imaju skrivene kile tj.hernie.

5. Aplikacija gvožđa. Zbog nedovoljnog unošenja gvožđa putem mleka prasadima je potrebno aplikovati isto. Aplikacija gvožđa može se vršiti per os i počinje od prvog dana života, a pošto ovde govorimo o trećem danu opisaćemo injekcionu aplikaciju. Gvožđe se injekciono aplikuje u vratnu muskulaturu jedan do dva prsta iza uha (iglama 1, 0 x 10mm) (dobro), ili sa unutrašnjestrane buta (loše).

Opis: IMG_3012

 

 

 

 

Slika 5. Pravilna aplikacija gvožđa dva prsta iza korena uva u vratni mišić

 

6. Aplikacija kokcidiostatika (po potrebi).

U slučaju da je u zapatu registrovana Coccidiosa, jedna od preventivnih mera je i per oralna aplikacija kokcidiostatika.

7. Svako prase nakon obavljenog tretmana obavezno obeležiti kredom u boji. To je bitno ukoliko prasad tretiramo antibioticima ili nekim drugim preparatima da ne bi došlo do zabune i neko prase dobilo dvostruku a neko nijednu dozu.