banner-image

Začin vanile od cveta orhideje

Orhideje su oduvek fascinirale ljude zbog jedinstvene građe cveta koja se odlikuje raznim oblicima i neverovatnim kombinacijama svih boja. Na cvetu se naročito ističe donja latica koju nazivamo “medna usna” (labelum), a koja je često druge boje.

Uzgajaju se širom sveta, u gotovo svim klimatskim uslovima, osim na Arktiku, Antarktiku i u visokim hladnim predelima. Orhideje su najveća i najbogatija familija biljaka na svetu sa više od 100.000 hibrida, a godišnje ukrštanjem nastane oko 800 novih hibrida i sorti.

Vanila – je jedina vrsta orhideje koja se koristi u ishrani ljudi. Poreklom je iz Meksika, sa Antila i Polinezije. Koristi se kao začin, za proizvodnju različitih galenskih preparata i u kozmetici.

Raste kao lijana sa korenčićima kojima se pridržava uz oslonac. Lišće može da dostigne dužinu od 20 santimetara, duguljasto je i kožasto, raspoređeno duž cilindrične stabljike. Žuti ili narandžasti voštani cvetovi sakupljeni su u grozdaste cvasti i otvaraju se jedan po jedan tokom dva meseca. Najčešće ih ima od šest do 30, mirisni su i kratko traju. Plodovi vanile rastu iz oplođenog cveta, u obliku mahune dužine 30 santimetara. Posle devet meseci, pre nego što sazru, beru se ručno i menjaju boju postajući prvo žuti, a zatim smeđi.

Odgovara joj svetlo mesto, zaštićeno od direktnog sunca. Vanila nije zahtevna biljka, jedino joj je potrebno kiselo zemljište sa dosta organskog đubriva. Sadi se u mešavinu borove kore, korenja paprati, ekspandiranog polistirena, malo treseta i humusa od lišća. Prihranjuje se đubrivom za orhideje, od aprila do septembra, jednom sedmično. Mladoj biljci neophodna je visoka vlažnost vazduha. Zaliva se od jednom do tri puta nedeljno, u zavisnosti od temperature prostorije i godišnjeg doba.

Presađuje se svake dve-tri godine u zemlju za orhideje, uz dodatak malo treseta i humusa. Odgovara joj temperatura od 13 do 24 stepena. U saksiji obično dostiže dužinu od 1,5 do tri metra. Ukoliko se uzgaja u kući, životni vek vanile je oko tri godine.

(Novosti)