banner-image

"Zaharija pamtimo po prometejskoj predanosti"

Komemoracija povodom smrti novinara Zaharija Trnavčevića, koji je sedam decenija posvetio razvoju poljoprivrede i ljudima koji žive od zemlje, održana je danas.

U Skupštini Grada Beograda od velikog novinara, koji će ostati zapamćen po unapređvanju poljoprivrede i sela, po emisiji „Znanje imanje“ koja je „neuke spajala sa naukom i relevantnim svetskim dostignućima“, oprostili su se njegove kolege i prijatelji novinar Goran Milić, reditelj Aleksandar Mandić i Borislav Bora Dugić.

Milić je u pismu koje je pročitano na komemoraciji podsetio na 46 godina rada i poznanstva sa Trnavčevićem. 

Bio je lucidan, inventivan novinar, TV zvezda koja je, za razliku od drugih, imala vremena i za prijatelje i za obične ljude, čovek koga nikada nisu impresionirale titule i novac, napisao je Milić. 

Reditelj Mandić je rekao da je Trnavčević sedam decenija bio u javnosti i da se nikada nije čula ni jedna jedina ružna reč o njemu. 

Zaharije, koji će ostati upamćen po prometejskoj predanosti, bio je čovek rada i rađanja ideja, redak, redak čovek, uporan, vredan, hrabar, govorljiv, rekao je Mandić i dodao da je Zaharije zanemeo tek dva sata pred smrt kada je mogao samo da mrdne prstom i tako kaže „zbogom“. 

Bio je „zlatna koka“ ali neki mediji nisu bili zahvalni za „zlatna jaja“ koja im je donosio, naveo je Mandić koji je podsetio da je Trnavčević tokom nekoliko decenija seljacima rekao i više i bolje i oštrije nego bilo ko drugi. 

Imao je integritet, nikada nije brinuo o tome šta će mu reći komitet, partije, ministri ili doušnici, nije mu bilo lako ni sa njegovim seljacima, nikada se nije hvalisao, i to mu je sve donelo ugled i poštovanje, dodao je Mandić. 

Na komemoraciji su podsetili na Trnavčevićevo „proročanstvo“ da će raditi do 90. godine, koja se i obistinilo, umro je 13. januara, nekoliko dana nakon 90. rođendana.

Ispraćaj na kremaciju zakazan je za 17 časova na Novom groblju. 

(Beta)