banner-image

Dug paorima biće plaćen

Svi zahtevi za subvencije pristigli u 2015. godini biće isplaćeni, izjavila je danas ministarka poljoprivrede Snežana Bošković Bogosavljević.

„Vlada Republike Srbije je opredelila dodatna sredstva, oko 10 milijardi dinara. Ta sredstva će biti isplaćena u tri isplate prema redosledu podnošenja zahteva. Prva isplata biće 29. januara, druga 26. februara i treća 25. marta“, precizirala je ministarka prilikom obilaska poljoprivrednog gazdinstva Zlatka Vukovića u opštini Bač, koji se uspešno bavi ratarskom i stočarskom proizvodnjom. 

Ona je naglasila da je važno da se poljoprivrednici udružuju, a posebno da se mali poljoprivrednici udružuju.

„Na taj način imaju jeftinije inpute i repromatertijal, a manjim troškovima proizvodnje postižu veći ekonomski efekat i veću konkurentnost na tržištu. Takođe je vrlo važno da kroz ovakav način povezivanja obezbeđuju siguran plasman za svoje proizvode“, poručila je Snežana Bogosavljević Bošković nakon obilaska zemljoradničke zadruge „Zadrugar“ iz Bača.

„Udruživanje će biti prioritet i u narednom periodu, obzirom da su poljoprivredni proizvođači u Srbiji ekonomski nedovoljno jaki da bi sami nastupali na tržištu koje postaje sve zahtevnije i izazovnije“, rekla je ministar i navela poslovanje zadruge „Zadrugar“ kao primer dobre organizacije, koja ima ukupno 107 zadrugara i okuplja 400 kooperanata.

Tokom posete opštini Bač, ministarka je razgovarala sa predsednikom te opštine, Draganom Staševićem i njegovim saradnicima o više tema iz oblasti poljoprivrede.

„Razgovarali smo o rezultatima u poljoprivredi u prošloj godini, predstojećoj setvi, zakonima koji su pripremljeni, usvojeni i koji su sada u fazi primene, o budućoj saradnji, kao i o subvencijama u poljoprivredi“, kazala je ministar i izrazila zadovoljstvo što je čula spremnost lokalne samouprave da i dalje pomažu poljoprivrednicima.

„Ova opština je bogata poljoprivrednim zemljištem. Ima oko 25.000 hektara poljoprivrednih površina, oko 7000 hektara je državno poljoprivredno zemljište i predstavnici lokalne samouprave su iskazali spremnost da se ovo zemljište i u buduće, u znatno većoj meri, koristi u poljoprivredne svrhe za povećanje proizvodnje“, rekla je ministarka, objasnivši da se na taj način povećavaju prihodi budžeta i opšine, ali i republičkog i pokrajinskog budžeta, s obzirom da se ta sredstva kasnije vraćaju ka poljoprivrednicima.

(Agrosmart)