banner-image

Lepi čovek procvetao u svemiru

Prva cinija koja se gaji u svemiru procvetala je na Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS), objavio je danas američki astronaut Skot Keli na Tviteru.

„Prvi cvet koji se uzgaja u svemiru je procvetao“, navodi se u poruci, uz koju je objavljena i fotografija narandžaste cinije, poznatije pod nazivom „lepi čovek“.

Ciniju su astronauti posadili krajem prošle godine i njen uzgoj bio je veliki izazov zbog uslova u kojima je biljka trebalo da raste. Već nakon dve nedelje pošto je cveće počelo da raste, iz nekih listova je curila voda što je jedan od simptoma viška unutrašnjeg pritiska, a počelo je i savijanje listova što je značilo da je biljka pod stresom. Koren biljke bio je poplavljen i hitno je trebalo nešto uraditi da se biljka spase. Tako su članovi posade odlučili da povećaju protok vazduha u komori rasta biljaka, ali zbog nenadanog „spejsvolka“ nije sve pošlo u dobrom pravcu. Ipak, nakon mnogo rada i truda, a pre svega upornosti u nameri da gajenje ove biljke uspe, došlo je do cvetanja.

Rod cinija sadrži oko 20 vrsta na Zemlji, lako se gaji i popularna je ukrasna biljka. Ipak, na MSS-u biljka se teško prilagodila uslovima mikrogravitacije. Uzgajanje cinija deo je projekta „Vedži“ (Veggie) američke svemirske agencije NASA koji za cilj ima da ispita uslove uzgajanja biljaka na „duže staze“, pre svega za misije na Marsu.

Članovi posada na MSS-u su do sada imali uspeha u gajenju zelene salate koju su iz svoje „bašte“ prvi put jeli 2015, a nadaju se da će iduće godine imati i paradajz.

(Beta)