banner-image

Obećali svima po 50.000 evra za ovce i koze, pa se ne javljaju

Kada neka ozbiljna institucija raspiše konkurs, onda se znaju jasna pravila, rokovi i procedure, a nije joj problem i da odgovori na sve nedoumice. Međutim, kada se toga late oni koji nisu kadri, a pritom obećaju mnogo, obično ne ide sve glatko. Baš tako poljoprivrednici koji su prošli na konkursu za kredite za nabavku osnovnog stada ovaca i koza, a nisu još uvek potpisali ugovore, najčešće bezuspešno pokušavaju da dođu do informacija u Društvu srpsko-arapskog prijateljstva (DSAP), koje je poziv raspisalo. Suština tog konkursa bila je u tome da ovo udruženje kroz zajam pomogne srpskim stočarima da nabave osnovna stada, a oni će kredit vraćati u jaganjcima i jarićima koji će potom biti prodavani na arapskom tržištu.

DSAP, udruženje osnovano u julu 2015. godine, objavilo je krajem prošle godine vest da raspisuje konkurs za dodelu zajmova za nabavku ovaca i koza od čak 50.000 evra po poljoprivrednom gazdinstvu, te da onima koji prođu kasnije garantuje siguran otkup i plasman jarića i jagnjića u zemlje severne Afrike. Kako je interesovanje stočara bilo veliko, konkus je produžen, a potom, 11. januara 2016. raspisan i novi, koji traje do 25. januara: http://dsap-fond.comp.rs/files/2015/11/KONKURS-ovcarstvo_kozarstvo-2016.pdf.

I ovog puta za kandidate jedan od uslova bio je uplata takse za učešće na konkursu na žiro račun DSAP-a, i to 15.000 dinara za registrovana gazdinstva i 25.000 dinara za pravna lica. Drugi konkurs je objavljen i pre nego što su potpisani ugovori sa poljoprivrednicima koji su zadovoljili uslove i prošli na prvom, na kojem je, prema podacima sa sajta DSAP-a (http://dsap-fond.comp.rs/konkurs/) učestvovalo 127 poljoprivrednih domaćinstava, što znači da je na žiro račun ovog udruženja samo nakon prvog poziva leglo 1,9 milion dinara, s obzirom na to da je odobren 101 zahtev.  Kako se navodi na sajtu, 17 poljoprivrednih domaćinstava odbijeno je zbog nepotpune dokumentacije i njima je DSAP trebalo da vrati pare do 29. decembra prošle godine.

Da li im je i vraćeno tih 15.000 dinara (ako je reč o poljoprivrednicima, a ne pravnim licima za koja je propisano po 25.000 dinara), nismo uspeli da saznamo. Baš kao što već danima ne uspevamo da dobijemo detaljnije informacije u Društvu srpsko-arapskog prijateljstva jer se na broj telefona naveden na sajtu niko ne javlja niti nam je iko odgovorio na pitanja poslata mejlom.

Naši sagovornici, neki od poljoprivrednika koji su prošli na prvom konkursu, takođe nemaju uspeha u tim pozivima.

-Kolega je nakon višednevnog telefoniranja uspeo da razgovara s njima, ja nisam. Ako ne bude ništa od obećanja koja smo dobili, neće biti prvi put da, kao poljoprivrednici, budemo izigrani – prokomentarisao je u razgovoru za „Agrosmart“ stočar sa severa Bačke, jedan od 101 poljoprivrednika koji su prošli na konkursu Društva srpsko – arapskog prijateljstva za dodelu beskamatnih kredita za nabavku osnovnog stada koza i ovaca. -Ugovor, međutim, još nismo potpisali. Mada je krajnji rok za potpisivanje 5. februar, još nisam dobio nikakvo obaveštenje o tome kojoj grupi pripadam i kada sam na redu. Neki od nas koji smo prošli na konkursu već razmišljaju o tome gde da nabave stada, neki planiraju da idu u Francusku, što je dodatni trošak, a dok ne potpišemo ugovor sve je neizvesno. Videćemo šta će od svega toga ispasti. Nadamo se da će biti sve u redu jer su o tom konkursu javno govorili i ljudi koji rade za Vladu Srbije.

I drugi naši sagovornici, poljoprivrednici koji su ispunili uslove konkursa, imali su isto iskustvo.

-Zvala sam nekoliko dana i uspela sam da ih dobijem krajem prošle nedelje, međutim nisam saznala ništa novo. Rečeno mi je da će ugovori sigurno biti potpisani ali da nema potrebe da mi dolazimo u Beograd već će predstavnici tog udruženja doći da obiđu naše imanje i procene stanje. Kada će to biti, nisu precizirali – rekla nam je sagovornica, takođe iz Vojvodine, a isto to ponovio je i farmer iz istočne Srbije.

Pomenimo, u oba konkursa navedeno je da je najmanji iznos kredita koji se dodeljuje za kupovinu priplodnih ovaca i koza 10.000 evra, a najveći 50.000 evra. To znači da je u prvom krugu ova srpsko-arapska organizacija dužna da obezbedi fond od najmanje milion evra.

Elem, reklo bi se prema dosadašnjem toku događaja, od prvog poziva do danas, par dana pred kraj drugog konkursa, da ipak tu nešto škripi. Podsetimo, sva poljoprivredna gazdinstva kojima bude odobren kredit za kupovinu priplodnih ovaca i koza  u obavezi su da dostave garanciju o kupovini grla, otkup počinje 2017. godine, a ugovorna otkupna obaveza je deset godina. Rečeno je da će se isplaćivati tržišna cenu otkupa po kilogramu žive vage i to ne niža od 300 dinara. Kako će stajati domaća valuta na finansijskom tržištu i koliko će za nekoliko godina vredeti tih 300 dinara – samo je jedno od pitanja koja lebde iznad ove maglovite priče.

(Agrosmart)