banner-image

Glamočić: Do kraja marta i subvencije i penzije

Savetnik premijera Srbije Dragana Glamočića izjavio je da Vlada Srbije preduzima niz mera da bi poljopvrednicima olakšala poslovanje.

– Do kraja marta biće isplaćen sav dug iz prošle godine, rešeni problemi vezani za penzije, ove godine planirano je povećanje investicija u poljoprivredi, a biće obezbeđene nove, povoljnije kreditne linije i niže kamatne stope – rekao je Glamočić na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu gde se održava naučno-stručno savetovanje poljoprivrednika, agronoma i savetodavaca „Dobar dan, domaćine”.

To savetovanje održava se četvrti put i, po rečima direktorke Departmana za ratarstvo i povrtarstvo Dragane Latković, cilj je da se na najkvalitetniji način povežu nauka i praksa i tako omogući primena najnovijih dostignuća u toj oblasti da bi se postigli što bolji rezultati u poljoprivrednoj proizvodnji.

– Naša zemlja nekada je bila vodeća po prinosima kukuruza u Evropi i trebalo bi da preduzmemo korake da to ponovo postignemo – rekla je Dragana Latković. – Pšenica i kukuruz su dve najznačajnije ratarske kulture koje se gaje u Srbiji jer godišnje pod pšenicom bude oko 600.000 hektara, od kojih je polovina u Vojvodini, a kukuruz se seje na oko 1,2 milion hektara, a polovina od toga u Vojvodini. Najbolji rezultati postižu se kada se sarađuje u svim segmentima proizvodnje i kada je nauka u brazdi. Zato je tešnja saradnja stručnjaka s fakulteta, savetodavne službe i poljoprivrednih proizvođača izuzetno važna.

Ona je ukazala na to da je Poljoprivredni fakultet baza, kuća svih poljoprivrednih proizvođača, gde se uvek može dobiti savet ili informacija. Saradnjom stručnjaka s fakulteta i poljoprivrednika, istakla je Dragana Latković, doprinosi se i razvoju nauke, ali i primeni novih tendencija u proizvodnji, o čemu svedoči i to što radi na prilagođavanju proizvodnje klimatskim promenama i različitim agroekološkim uslovima

Dekan Poljoprivrednog fakuletta Nedeljko Tica istakao je da taj skup predstavlja izuzetnu priliku da se naučna saznanje prenesu u praksu.– Zemlja je navažniji resurs, a on se može uvećavati samo povećanjem prinosa – rekao je Tica. – Rezultati koje postižemo su dobri, ali se uvek može bolje i na tome treba uvek raditi, i to zajedno, jer su tada rezultati najbolji.

Pokrajina dala 918 miliona dinara

Pokrajinski seretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Branislav Bogaroški ukazao je na to da je lane, zahvaljuući merama APV za podršku poljoprivredi, podržano niz projekata i da će se tako i nastaviti.– Prošle godine je, po konkursima, dodeljeno 918.000.000 dinara bespovratnih sredstava usmerenih ka razvoju poljoprivredne proizvodnje, a najviše je uloženo u navodnjavanje – rekao je Bogaroški.

– Ove godine pokrajinski buyet za poljoprivredu je oko 7,4 milijardi dinara, a planirano je da se bespovratno, putem konkursa, za različite projekte dodeli oko 858.000.000 dinara, a kao i prošle godine, najviše novca biće usmereno na navodnjavanje.

Savetovanje se nastavlja danas, a razgovaraće se o najaktulenijim temama i različitim aspektima proizvodnje kukuruza te agrarnom buyetu za ovu godinu.

(Dnevnik)