banner-image

Vukovar vidi šansu u organskoj proizvodnji i udruživanju

U ponedeljak, 25. janura, u Vukovaru, u Velikoj većnici Vukovarsko-srijemske županije, biće održana konferencija na kojoj će Centar za ekološku proizvodnju i održivi razvoj Vukovar  (CEPOR) prvi put predstaviti svoje planove i aktivnosti i na kojoj će biti reči o značaju organske, odnosno ekološke poljoprivrede za ovu županiju, ali i za celu Hrvatsku i region.

CEPOR je i osnovan da bi promovisao i unapredio ekološku proizvodnju za koju na ovom području svakako ima potencijala, a jedna od osnovnih funcija mu je edukativna. Zadatak mu je da osposobljava poljoprivrednike i prerađivače za ovu vrstu proizvodnje, edukuje i potrošače, trgovce, učenike, informiše o dešavanima, dostignućima, propisima, naučnim dostignućima… Uz to, učestvovaće u pripremi i realizaciji projekata finansiranih iz domaćih i drugih fondova, a nastojaće što kvalitetnije da poveže svoje članove sa partnerima u Hrvatskoj i inostranstvu.

Već pri osnivanju CEPOR je ostvario saradnju sa Centrom za organsku proizvodnju Selenča (COPS), najbolje organizovanim klasterom iz oblasti organske poljoprivrede u regionu, s brojnim članicama među kojima su i preduzetničke organizacije koje u tom sektoru upravljaju najvećim kapitalom i imaju najveći potencijal za dalji razvoj i najveće prisustvo na tržištu ovog dela Evrope. Centar za ekološku proizvodnju i održivi razvoj Vukovar  je uspostavljen po modelu COPS-a, koji je prepoznat kao lider u regionu u ovoj vrsti poljoprivrede.

Na konferenciji u ponedeljak, u ime Vukovarsko-srijemske županije prisutnima će se obratiti župan Božo Galić, te načelnik Upravnog odela za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj Andrija Matić, koji će govoriti o stanju poljoprivrede i mogućnostima ekološke proizvodnje i njenoj važnosti za održivo gazdinstvo.

O značaju udruživanja proizvođača i primerima dobre prakse u okruženju govoriće Biljana Viduka, predstavnica SPESCOM Consulting tima iz Novog Sada i koordinatorka projektnog tima Centra za organsku proizvodnju iz Selenče.

Predsednica Centra za ekološku proizvodnju i održivi razvoj Vukovar Jelena Danilović pojasniće razloge za osnivanje CEPOR-a i ciljeve i planove za ovu godinu, a potpredsednica Marijana Vrančić obrazložiće strukturu i profil članstva kao i postupak učlanjivanja u CEPOR.

(Agrosmart)