banner-image

Subvencije po hektaru biće smanjene

Subvenicije po hektaru za ovu godinu biće smanjene, tako da će paori dobiti manje od lanjskih 12.000 dinara, dok će novca biti više za investicije, saznaje nezvanično „Dnevnik“ u Ministarstvu poljoprivrede.

Konačna odluka o subvencijama biće doneta sutra, kada treba da bude i precizirana konačna raspodela agrarnog budžeta za ovu godinu, ali je smanjenje direktnih davanja po hektaru gotovo izvesno zbog manjka novca u budžetu zbog lanjskog duga od oko deset milijardi dinara koji treba isplatiti do marta i zbog namere da se više para izdvoji za ulaganja u proizvodnju, to jest u investicije.

Paori su lane dobijali po 12.000 dinara po hektaru, od čega je 6.000 dinara bilo u novcu, a preostalih 6.000 je bilo za gorivo i mineralno đubrivo. Taj drugi deo, kako se nezvanično može čuti u Ministarstvu poljoprivrede, nije sporan, ali će novčani deo najverovatnije biti smanjen sa 6.000 dinara na 3.000.

Da će subvencije po hektaru biti manje dalo se naslutiti još krajem prošle godine kada je usvajen budžet Srbije za ovu. Tada je ministar finansija Dušan Vujović, predstavljajući budžet za 2016. godinu, rekao da se sistem subvencionisanja u poljoprivredi mora menjati u korist investicija. Nakon što je predlog budžeta predstavljen, član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković izjavio je da će subvencije za poljoprivrednike biti prepolovljene i iznosiće manje od 3.000 dinara po hektaru. – Za poljoprivredne proizvođače planirano je za oko osam milijardi dinara manje od izvršenja u 2015. godini. Jasno je da se planira smanjenje subvencija po hektaru – rekao je Vučković

U budžetu za 2016. godinu Ministarstvo poljoprivrede je dobilo 40,6 milijardi dinara. To je milijardu manje nego lane, kada je budžet bio 41,6 milijardu, ali u Ministarstvu tvrde da subvencije neće biti smanjene, kao i da je planirano duplo više za investicije. U raspodeli prihoda najveći deo odnosi se na subvencije u oblasti poljoprivrede – 28 milijardi dinara. Prošlogodišnje subvencije za ratarstvo, koje 200.000 gazdinstava čeka mesecima, počeće da se uplaćuju od ovog meseca, zaključno s martom.

Ratari na udaru

Predsednik Asocijacije poljoprivrednika Miroslav Kiš kaže za „Dnevnik“ da eventualno smanjenje subvencije neće biti dobro za poljoprivredu te da je to pogrešan korak Vlade, ali kaže i da su paori takav potez očekivali. – Smanjene subvencije odraziće se najviše na proizvodnju uljarica jer poljoprivrednici neće imati dovoljno novca da kupe i đubrivo, i seme, i ulože u agrotehniku, herbicide i sve ostalo što im je neophodno za rad – rekao je Kiš.

(Dnevnik)