banner-image

Turci u Srbiji dižu fabriku i prave sokove

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković sastala se danas sa ambasadorom Turske Nj.E. Mehmetom Kemalom Bozajem, s kojim je razgovarala o konkretnim planovima investiranja Republike Turske u Srbiju, u oblasti prerađivačke industrije voća.

Tokom sastanka istaknut je značaj dobrih političkih i diplomatskih odnosa pre svega dva premijera, a samim tim i dve zemlje na svim nivoima, što za rezultat ima, između ostalog, i značajno investiranje u srpsku poljoprivredu.

Nj.E. Bozaj je tokom sastanka izvestio ministra Bogosavljević Bošković o odluci turskog investitora i proizvođača voćnih sokova da uloži u izgradnju fabrike u Srbiji, koja bi se bavila preradom voća, a pre svega proizvodnjom voćnih sokova. Radi se o veoma značajnom investitoru koji ima razvijenu distributivnu mrežu ne samo u Turskoj, već i u Evropi i svetu.

Sagovornici su se saglasili da Srbija proizvodi značajne količine voća ali i da postoje neiskorišćeni potencijali za njihovo povećanje. Istaknuto je da se pored tradicije u voćarskoj proizvodnji i dobrih klimatskih uslova, prednosti Srbije ogledaju i u znanju i iskustvu koje naši ljudi imaju u proizvodnji voća i voćnih sokova, te da je svaka nova investicija u preradne kapacitete voća u Srbiji više nego dobrodošla. 

U Srbiji prosečno se proizvede 1.6 miliona tona svežeg voća što predstavlja ozbiljnu sirovinsku bazu za preradu ovih proizvoda. Srbija ima velike potencijale za proizvodnju voća, a svega oko 20% proizvedenog voća se preradi u gotove proizvode. 

Najavljena turska investicija je od velikog značaja, ne samo zbog podizanja prerađivačkih kapaciteta u Srbiji i povećanja izvoza gotovih proizvoda sa višom fazom prerade, već i zbog otvaranja novih radnih mesta, kao i sigurnog plasmana proizvoda srpskih voćara.

(Agrosmart)