banner-image

Vojvodina za skladištenje biljnog otpada dala 142 miliona

Prvi Centar za skladištenje biljnih ostataka u Vojvodini, ali i u Srbiji treba da bude izgrađen u Prigrevici kod Apatina. Pokrajinska vlada finansiraće ovaj projekat sa 142 miliona dinara. 

Rolovani i presovani biljni ostaci više neće biti pod vedrim nebom kada za tri meseca bude završeno prvo skladište biljnih ostataka u Srbiji.

Od deset miliona tona koliko ih godišnje bude u Vojvodini, za bio pelet se iskoristi manje od million, jer najveći deo izgori na njivama, ili propadne.

Skladište je projekat za energetsku budućnost Vojvodine, rekao je predsednik Pokrajinske Vlade Bojan Pajtić, polažući kamen temeljac.

„Mi smo finansirali i davali podršku za izgradnju oko dvadesetak pogona za agropelete do sada. Otvaranjem mogućnosti da izvozimo agropelete u Evropsku uniju ovo može da postane važna izvozna grana. Otvaranjem ovog skladišta stvaramo uslove da poljoprivrednici umesto da spale na poljima slamu i ono što je preostalo, donesu ovde i uskladište“, rekao je Pajtić.

Kada u maju bude završeno, skladište treba da uposli pedesetak ljudi iz Prigrevice, ali to nije jedina korist o ove investicije, kaže Živorad Smiljanić, predsednik opštine Apatin.

„Odmah se otvara mogućnost izgradnje fabrike biopeleta, ali Imamo zainteresovanog investitora za jednu energanu, čija bi topla voda zagrevala staklenike.

Nosilac investicije skladišta biomase je Direkcija za izgradnju Apatina, Skladište će imati kapacitet 37,500 kubnih metara bio mase I prostiraće se na 6.250 kvadratnih metara.

(RTV)