banner-image

Uz pomoć Agrosmarta do „sajber“ organske pijace

Info centar za ruralni razvoj Agrosmart potpisao je danas u Vladi AP Vojvodine ugovor o realizaciji projekta “Edukacija žena članica Ženske preduzetničke mreže organskih proizvođača”, u okviru kojeg će se poljoprivrednicama koje se bave organskom proizvodnjom, a i onima koje tek nameravaju da se upuste u te vode, pružiti informatičko znanje i omogućiti da savladaju veštine internet trgovine kako bi svoje proizvode bolje plasirale na tržište.

Projekat Info centra za ruralni razvoj Agrosmart jedan je od 57 koje će  finansijski podržati Pokrajinski sekretarijat za privredu, a koji se odnose na popularizaciju i edukaciju u oblasti informacionog društva na teritoriji Vojvodine. Njime će se unaprediti i socijalna uključenost žena u ruralnim područjima.

-Nastojimo da približimo informaciono-komunikacione tehnologije što većem broju građana, a uz to pokušavamo da promovišemo koncept koji afirmiše one koji su u mogućnosti da sa malim sredstvima stvore velika dela. Udruženja građana uspevaju da posluju u okviru tog koncepta, što pokazuje impozantan broj dobrih ideja i projekata koji stižu na naše konkurse – naglasio je potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin.

On je istakao da je za projekte koji su prošli na konkursu za popularizaciju i edukaciju u oblasti informacionog društva Pokrajina obezbedila 5,5 miliona dinara. Neki od ciljeva tih projekata je, kako je rekao, da se mladi upoznaju sa IT sektorom i bezbednošću na internetu, da se pomogne talentovanim učenicima i podstakne njihovo učešće na konkursima, kao i marginalizovanim i ranjivim grupama, da se one ekonomski i socijalno osnaže.

Info centar za ruralni razvoj Agrosmart će projekat “Edukacija žena članica Ženske preduzetničke mreže organskih proizvođača” sprovesti zajedno sa partnerom, Ženskom preduzetničkom mrežom organskih proizvođača (ŽeMoP), formiranom u okviru Centra za organsku proizvodnju Selenča (COPS). U Selenči, u savremeno opremljenim informatičkim kabinetima u prostorijama COPS-a, biće organizovane obuke za članice ŽeMoP-a, a vodiće ih eksperti iz IT sektora i e-trgovine, članovi Agrosmarta.

Žene preduzetnice, u okvru COPS-a, imaju prilku da uz podršku mentora, eminentnih stručnjaka za organsku proizvodnju i obezbeđene uslove za bavljenje ovom vrstom poljoprivrede (zemljište u organskom statusu, alati, edukativni material…) stiču nova znanja u ovoj branši, a edukacija iz oblasti IKT i e-trgovine pomoći će im da se bolje snađu na tržištu, usvoje nove preduzetničke veštine i bolje plasiraju svoj proizvod. Ova edukacija pomoći će im da budu bolje informisane, da koriste elektronsku platformu za mentoring u organskoj proizvodnji, kakvu kreira COPS i da im, zahvaljujući tome, i svakodnevno poslovanje na gazdinstvima bude lakše.