banner-image

Bogaroški: Smanjenje subvencija vojvođanske paore gura u propast

Potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Branislav Bogaroški oštro je danas kritikovao Vladu Srbije zbog smanjenja subvencija poljoprivrednicima i ocenio da će to dovesti do potpune propasti domaće ratarske proizvodnje.

“Ovakva mera Vlade Srbije i Ministarstva poljoprivrede izazvaće katastrofu u ratarstvu na teritoriji Vojvodine”, naveo je u saopštenju za javnost Branislav Bogaroški, koji je i pokrajinski sekretar za poljoprivredu.

Vlada Srbije je na predlog Ministarstva poljoprivrede usvojila 30. januara Uredbu o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2016. godini, prema kojoj će se umesto dosadašnjih 12.000 dinara po hektaru: 6.000 za biljnu proizvodnju i po 3.000 regres za đubrivo i gorivo, poljoprivrednici od sada moći da računaju na 4.000 dinara, odnosno 2.000 dinara za regres za đubrivo i 2.000 za biljnu proiozvodnju.

Bogaroški je rekao da to znači da će subvencije biti tri puta manje nego do sada i ocenio da je to “alarmantno”, imajući u vidu da su ranijih godina podsticaji išli i preko 14.000 dinara.

“Srbija je i do sada imala najmanje podsticaje za poljoprivrednu proizvodnju u regionu, a sada ih je spustila na nivo statističke greške”, ocenio je on i dodao da je u odnosu na 2014. godinu, bruto vrednost poljoprivredne proizvodnje sada već manja za 400 miliona dolara, dok će nove mere taj pad samo produbiti.

“Kada smanjenje podsticaja povežemo sa izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu i isključivanjem mogućnosti da naši poljoprivrednici zakupljuju državno zemljište na način kako su to do sada mogli da čine, jasno je da će se vojvođanska poljoprivreda naći u najvećem problemu u proteklih nekoliko decenija”, naveo je Bogaroški.

(Autonomija)