banner-image

Uprava za agrarna plaćanja zapošljava 103 izvršioca, Evropa zadovljna

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport je u razgovoru sa ministarkom Snežanom  Bogosavljević Bošković pohvalio odluku komisije Vlade Republike Srbije kojom se odobrava zapošljavanje 103 izvršioca u Upravi za agrarna plaćanja.

Time će se obezbediti sprovođenje IPARD II programa, koji bi trebalo da doprinese povećanju produktivnosti i konkurentnosti poljoprivrede Srbije, usklađivanju sa standardima EU, prilagođavanju zahtevima domaćeg i inostranog tržišta, kao i poboljšanju kvaliteta života u ruralnim područjima, rečeno je na sastanku.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne istaknut je i značajan napredak  puštanjem u rad i opremanjem Direkcije za nacionalne referentne laboratorije. Jedna od tema bio je i plasman poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Bogosavljević Bošković je sa Devenportom razgovarala i o razmeni poljoprivredno- prehrambenih proizvoda, a ambasador EU Devenport je pohvalio uzlazni trend plasmana hrane iz Srbije na tržište Unije.

Najveći obim trgovine poljoprivrednim proizvodima obavlja se sa EU, oko 50 odsto ukupnog izvoza i više od 60 odsto ukupnog uvoza. To je veoma važno s obzirom da se Republika Srbija nalazi u procesu pristupanja, odnosno integrisanja u jedinstveno tržište EU.

Bogosavljević Bošković je ambasadoru Devenportu predočila da će se uskoro u skupštinskoj proceduri naći set zakona iz oblasti životne sredine među kojima i izmene i dopune Zakona o zaštiti životne sredine kojim je predviđeno osnivanje Zelenog fonda. Sredstvima Zelenog fonda treba da se sufinansiraju i budući IPA projekti i rešavaju aktuelna pitanja u sektoru životne sredine.

(Agrosmart)