banner-image

Uprava za veterinu: Nije bilo propusta u "Matijeviću"

Nije u Srbiji, nažalost, neobično bacati drvlje i kamenje i blatiti nečije ime bez pravih dokaza i na osnovu poluinformacija. Kada se to dešava u poslovnom svetu, obično se nekako zaboravi ko je ukaljao ugled neke kompanije ali se zapamti ime firme koja je pominjana u takvim aferama. I kada se ispostavi da optužbe nisu bile na mestu, opet najdeblji kraj ne izvuče onaj koji je lagao i klevetao već kompanija. Na nju je debelim slojem lepka prilepljena etiketa i teško je biva skinuti. Najgore je kada se sve to dešava u prehrambenoj industriji jer je taj teren najmekši, a na njemu je najviše igrača. U pitanju je hrana. Stoga se svi, i država, i kompanije, i građani, tj. potrošači i njihova udruženja, moramo uozbiljiti i takvim stvarima stati u kraj.

Najsvežiji slučaj su optužbe protiv Industrije mesa „Matijević“ u Novom Sadu, koje je u tabloidima objavio njen bivši radnik, tvrdeći da ova kompanije prodaje pokvareno meso potrošačima.

Kako je „Agrosmart“ saznao u Ministarstvu poljoprivrede, odnosno Upravi za veterinu čiji su inspektori juče vanredno obišli pogone kompanije „Matijević“, utvrđeno je da je sve u redu, da nije bilo propusta u proizvodnom procesu.

Inspektori su prekontrolisali ispravnost i zdravstvenu bezbednost mesnih prerađevina i ustanovili da su na propisanom nivou. Na snimcima od pre dve godine koji su ovih dana preplavljali društvene mreže, a koje je objavio bivši radnik ove industrije mesa Mihajlo Čepija, po njegovim tvrdnjama videli su se proizvodi vraćeni zbog isteka roka koji se dalje stavljaju u preradu, za ljudsku ishranu. Međutim, veterinarska inspekcija je utvrdila da se vraćena roba iz prodavnica, poput one na spornim snimcima, prosleđuje u pogon za proizvodnju hrane za kućne ljubimce.

Zapisnik republičke Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede objavljen je na sajtu kompanije „Matijević“, koja se pre toga oglasila saopštenjem za javnost.

„Industrija mesa ’Matijević’, kao odgovorna kompanija, prikuplja i sortira otpad, što je normalan proces za gotovo svaku industriju pa tako i mesnu. To je proces koji nema nikakve veze niti je deo proizvodnje, i istim se upravlja u skladu s pozitivnim zakonskim propisima i pod nadzorom nadležnih inspekcija, o čemu se vodi posebna evidencija dostupna svim zvaničnim institucijama. Ono što je sporno i što je obmana potrošača je što je na snimku ta roba predstav‎ljena kao sirovina za proizvodnju. Za 25 godina postojanja mesna industrija ’Matijević’, kao pre svega porodična firma, strogo vodi računa o bezbednosti i kvalitetu svojih proizvoda i o svojim potrošačima”, navodi se u saopštenju.

(Agrosmart)