banner-image

Protest Vlade Vojvodine zbog subvencija

Pokrajinska vlada uputila je danas oštar protest Vladi Srbije zbog drastičnog smanjenja subvencija za ratarsku proizvodnju i ocenila da će izazvati pad poljoprivredne proizvodnje, porast cena i smanjenje životnog standarda gradjana.

“To je nedopustivo i negativne posledice takve odluke osetiće svi građani Srbije”, navela je Pokrajinska vlada u saopštenju za javnost.

Uredbom Vlade Srbije o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2016. godinu jeumesto dosadašnjih 12.000 dinara po hektaru predvidjeno da će poljoprivrednici moći da računaju na 4.000 dinara po hektaru.

Ukinuto je regresiranje goriva, regresiranje za biljnu proizvodnju je smanjeno sa 6.000 dinara na 4.000 dinara, kao i regres za mineralno djubrivo sa 3.000 dinara na 2.000 dinara.

“Državni podsticaji za poljoprivrednu proizvodnju su i do sada bili najmanji u regionu, a od ove godine, kada su tri puta manji, direktno će uticati na smanjenje vrednosti poljoprivredne proizvodnje, zbog toga što poljoprivrednici neće imati para ni za agrotehničke mere ni za sortno seme”, piše u saopštenju Pokrajinske vlade.

(Beta)