banner-image

Srpsko – arapsko prijateljstvo ojadilo stočare

Poljoprivrednici koji su učestvovali  na pompezno najavljivanom konkursu Društva srpsko-arapskog prijateljstva (DSAP) za dodelu kredita za nabavku stada ovaca i koza, sve su prilike, neće videti obećane milione. Danas je krajnji rok za potpisivanje ugovora sa ovom organizacijom, ali one koji su prošli na konkursu niko nije obavestio o tome gde da dođu, šta da ponesu, da li da i dalje očekaju da im da neko donese papir na koji će staviti paraf. Kako stvari stoje, stočari, možda i nekoliko stotina njih, ostalo je bez zajma od milion do šest miliona dinara (po korisniku), staje bez osnovnih stada, a arapske trpeze bez jagnjića i jarića.

DSAP, udruženje osnovano u julu 2015. godine, objavilo je krajem prošle godine vest da raspisuje konkurs za dodelu zajmova za nabavku ovaca i koza od čak 50.000 evra po poljoprivrednom gazdinstvu, te da onima koji prođu kasnije garantuje siguran otkup i plasman jarića i jagnjića u zemlje severne Afrike.  Prema informacijama sa sajta ove organizacije na poziv se javilo 127 poljoprivrednih domaćinstava, odobren je 101 zahtev, a oni koji su prošli ugovore je trebalo da potpisuju po grupama, od 10. januara do 5. februara. Kako je interesovanje stočara bilo veliko, konkus je produžen, a potom je, 11. januara 2016. raspisan i novi, koji je trajao do 25. januara. Međutim, u Društvu srpsko-arapskog prijateljstva niko se ne javlja ni onima koji su prošli na prvom konkursu, ni onima koji su se kasnije prijavili, ni novinarima, niti bilo kome ko traži informaciju. Ni na jedan od nekoliko mejlova koje je redakcija „Agrosmarta“ poslala na adrese navedene na sajtu ovog udruženja, nije odgovoreno.

Obećanje je obećanje, pa bilo teško i milone dinara, ne mora biti ispunjeno, ali problem je u tome što su svi koji su konkurisali uplatili na račun DSAP-a po 15.000 dinara (ako su registrovana gazdinstva), odnosno 25.000 dinara (pravna lica), jer se bez toga nisu mogli prijaviti. Uz prijavu, tražene su im druge potvrde, što je dodatni trošak.  Kako se navodi na sajtu (dsap-fond.comp.rs), 17 poljoprivrednih domaćinstava odbijeno je zbog nepotpune dokumentacije i njima je DSAP trebalo da vrati pare do 29. decembra prošle godine. Da li je to i učinjeno i koliko je ukupno prijava stiglo (i plaćeno) u toku dva konkursa, nismo uspeli da saznamo.

-Nisam uspeo da dobijem nikakve informacije nakon obaveštenja da nam je zahtev odobren. Rečeno nam je tad da je krajnji rok za potpisivanje ugovora 5. februar i da ne treba mi da dolazimo u Beograd već da će oni doći kod nas – kažu za „Agrosmart“ u preduzeću „Status“ iz Loznice, koje je za konkurs čulo u opštinskoj turističkoj organizaciji.

Našoj redakciji obraćali su se brojni poljoprivrednici ali i predstavnici savetodavnih poljoprivrednih službi iz Vojvodine i centralne Srbije koji su pokušavali da dođu do dodatnih informacija jer su i oni krajem prošle godine preneli vest o konkursu DSAP-a u svojim opštinama.

-Mada je krajnji rok za potpisivanje 5. februar, još nisam dobio nikakvo obaveštenje o tome kojoj grupi pripadam i kada sam na redu. Gubimo nadu da će išta od toga biti – kazao nam je poljoprivrednik iz bačkopalanačke opštine podsećajući na to da su o ovim kreditima javno govorii i predstavnici Vlade Srbije.

Kako je DSAP naveo u prvom pozivu, krediti je trebalo da se dodeljuju za kupovinu ovaca rasa „cigaja“, „vintemberg“, „teksel“, „il de frans“, „safolk“ i „bergamo“, te za koze aplske rase. Sva poljoprivredna gazdinstva kojima bude odobren kredit za kupovinu priplodnih ovaca i koza (maksimalan iznos kredita 50.000 evra, a mimimalan 10.000 evra) u obavezi su da dostave garanciju o kupovini grla, s tim što će se krediti vraćati  kroz organizovani otkup grla jarića i jagnjića koja su namenjena za izvoz na arapskom tržištu (zemlje severne Afrike) u roku od šest godina sa grejs periodom od 24 meseca, stajalo je u obaveštenju objavljenom u decembru prošle godine, koje je potpisao direktor Društva srpsko-arapskog prijateljstva Bojan Ismailovski. Kako je na prvom konkursu odobren 101 zahtev, to je značilo da je ova organizacija samo u prvom krugu bila dužna da obezbedi najmanje milion evra za srpske stočare. Te pare poljoprivrednici još nisu videli ali su se očito neki ovajdili od srpsko-arapskog prijateljstva. 

(Agrosmart)