banner-image

Ministarstvo: Svi zakupci njiva imaju pravo žalbe

Ministarstvo poljoprivrede demantovalo je danas tvrdnje pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Branislava Bogaroškog i Lige paora Vojvodine da je izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu ukinuto pravo žalbe na licitaciju za poljoprivredno zemljište.

Izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, za razliku od prethodnog zakona, dato je pravo na žalbu po osnovu svih vrsta zakupa i svim zakupcima, ističe se u saopštenju.

Kako se precizira, pravo žalbe na licitaciju poljoprivrednog zemljišta propisano je članovima 61, 64, i 64a izmena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu, pojašnjavaju iz tog ministarstva.

„Ovim izmenama je za razliku od prethodnog zakona dato pravo na žalbu po osnovu svih vrsta zakupa i svim zakupcima. Prethodni Zakon o poljoprivrednom zemljištu, za razliku od važećeg, nije davao pravo žalbe poljoprivrednicima koji su zakupljivali po osnovu prava prečeg zakupa“, ukazuju u Ministarstvu poljoprivrede.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu ocenio je u petak da je potrebno doneti novi zakon o poljoprivrednom zemljištu, jer je njegovim izmenama, kako je ocenjeno, ukinuta mogućnost žalbe za učesnike licitacije za državno zemljište. 

(Tanjug)