banner-image

Organska hrana ide preko Dunava

Vojvodina i Vukovarsko-srijemska županija u proteklih nekoliko godina potpisale su brojne sporazume o saradnji, a sve su prilike, Dunav će lako i brzo premostiti i poljoprivrednici. I to oni koji na vojvođanskim njivama uspešno proizvode zdravu, organsku hranu i oni, s druge strane reke, koji su radi da krenu njihovim stopama.

Poljoprivrednici okupljeni u COPS-u, Centru za organsku proizvodnju u Selenči, koji slovi za regionalnog lidera u ovoj agrarnoj branši, predanošću, inovativnošću i radom na vojvođanskim „njivama zdravlja“ privukli su pažnju komšija te je krajem prošle godine rođena ideja o tome da se selenački model preslika na oranice u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Od ideje do prvih koraka u ovoj saradnji nije proteklo mnogo. Hrvatski proizvođači organske hrane i oni koji tek nameravaju da uplove u te vode, uz pomoć COPS-a, brzo su se organizovali, isplanirali prve korake i osnovali svoje udruženje – Centar za ekološki proizvodnju i održivu razvoj Vukovar (CEPOR). Pre nekoliko dana sve to je obnarodovano u Velikoj vijećnici Vukovarsko-srijemske županije, a sudeći po velikom interesovanju za ovaj događaj, neće puno vode Dunavom proteći dok se ne uberu prvi zajednički zdravi plodovi.

Na organsku poljoprivredu s obe strane Dunava gleda se kao na veliku šansu. Možda zvuči stereotipno, ali u Selenči, u kojoj zrdavu hranu proizvode valjda svi koji ne prave metle, decenijama neprikosnovene na evropskom tržištu, dokazano je da ta šansa može pametno da se iskoristi.

-Videli smo to, i drago nam je što nam je Centar za organsku proizvodnju iz Selenče otvorio vrata i što nam pomaže da i mi na tom tlu stanemo na čvrste noge. Vremena su sve teža za male poljoprivrednike, jednako u Srbiji i u Hrvatskoj, a preduslov za njihov opstanak je otklon prema ekološkoj ili nekoj drugoj vrsti proizvodnje u kojoj se može ostvariti dodata vrednost. Zbog toga nam je cilj da afirmišemo male i srednje proizvođače, sklone ovoj vrsti poljoprivrede – kaže za „Dnevnik“ načelnik za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije Andrija Matić. – U županiji imamo 63 registrovana proizvođača koja se bave ekološkom poljoprivredom. Međutim, kada znamo da je ovde oko šest hiljada seljačkih gazdinstava, ispada da se svega jedan odsto bavi ovom vrstom poljoprivrede. Moramo tu štošta menjati i spremni smo na to. Evropska unija prednjači u ekološkoj poljoprivredi i proizvođači imaju velike koristi koja se ogleda u stalnoj, neprikrivenoj i ozbiljnoj finansijskoj podršci, stabilnom pravnom okviru, zaštiti od nelojalne konkurencije… To je, kao zemlji članici, i naš cilj, a na sreću, imamo susede dokazane na tom polju od kojih možemo mnogo naučiti.

Zasluge za skrajnutost organske proizvodnje, kako veli naš sagovornik, imamo svi pomalo – i građani, i države i proizvođači.

-I kada uzgojimo ekološku jabuku ne može se ona prodati dečjim vrtićima jer će uvek lakše proći konvencionalna koja je jeftinija, a ne i zdravija. O jabuci iz uvoza da i ne govorimo, tek ona će naći najlakši put do trpeza. Čini mi se, najpre moramo promeniti sami sebe i pristup resursima kojima raspolažemo – zaključuje prvi čovek poljoprivrede Vujovarsko-srijemske županije.

Da bi se rezultat postigao, neophodno je da se proizvođači udruže, da stvaraju mreže organizacija u regionu i zajedno učestvuju u projektima finansiranim iz domaćih i evropskih fondova – kazao nam je i zamenik vukovarsko-srijemskog župana Željko Cirba ukazavši na veoma uspešnu saradnju predstavnika ove županije sa kompanijom „Speskom konsalting“ iz Novog Sada, koja osmišlja projekte COPS-a i upravlja njima.

A kako smo, kako se god okrene, u regionu svi mali i pojedinačno slabi i nemoćni, pogotovo u nečemu što nije prioritet nijedne od komšijskih zemalja, COPS je dosta poradio na udruživanju proizvođača u regionu. Prošle godine u Selenči je nekoliko zemalja ovog dela Evrope osnovalo „Organik mrežu“. U nju će sada ući i vukovarski CEPOR.

-Bez udruživanja, jasno je, nećemo stići do cilja, a još puno koraka treba da napravimo dok ne dođemo do značajno većih površina pod organskom proizvodnjom, do sigurnijeg plasmana i količina koje zahtevaju strana tržišta. Zajedničke aktivnosti i projekti organizacija, ne samo ovih teritorijalno vezanih uz Dunav, već i na celom Balkanu, jedan su preduslov za to. Drugi je stalno usavršavanje i sticanje znanja, kazala nam je koordinatorka projektnog tima COPS-a i predstavnica novosadskog Speskom konsaltinga Biljana Viduka, koja je dobrim delom zaslužna za osnivanje organizacije u Vukovaru.

– Zato je u Selenči formiran i Konzorcijum za razvojno – istraživačke projekte iz oblasti organske proizvodnje u kojem je deset institucija koje čine razvojno – istraživački centar, jedinstven u region.

Već 25. februara će COPS, u okviru konferencije organizovane u saradnji sa Međunarodnom organizacijom za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih Nacija, ugostiti partnere iz Vukovarsko-srijemske županije i tom prilikom potpisati sporazume o saradnji sa CEPOR-om i Info portalom Agrosmart iz Novog Sada.

(Dnevnik)