banner-image

Gde su nestale izmene zakona o vraćanju imovine?

Mreža za restituciju u Srbiji uputila je ministru pravde Nikoli Selakoviću otvoreno pismo u kojem se od njega traži da odgovori na pitanje gde su nestale izmene Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju u vezi s kojim je javna rasprava okončana još u junu prošle godine i zašto izmene nisu poslate Vladi na usvajanje.

„Da li su formiranje radne grupe (u oktobru 2014), javne rasprave, nenormalno dug proces pribavljanja mišljenja na tekst izmena zakona o restituciji, bila samo kupovina vremena sa neskrivenim ciljem da se što više nepopisane državne imovine uzurpira, ukrade i ostavi u funkciji finansiranja organizovanog kriminala, političkih partija i tajkuna? Ko je sklonio tekst izmena Zakona sa sednice Odbora za pravni sistem i državne organe 2. februara 2016. godine, čiji ste Predsednik i sa kojim razlogom?“, navodi se u pismu koje je potpisao predsednik Mreže za restituciju Bogdan Veljković.

Ova organizacija napominje da je proces naturalne restitucije, koji se sprovodi pred Agencijom za restituciju, nesumnjivo najefikasniji i najefektivniji proces obezbeđivanja višestruko većih budžetskih prihoda, stvaranja velikog broja novih radnih mesta, stvaranja uslova za nastanak malih i srednjih preduzeća, slobodnih i inventivnih preduzetnika, opstanka mladih u poljoprivredi, i slabljenja pogubnih monopola u Srbiji.

Istovremeno, proces restitucije je identifikovan kao najznačajniji proces u Srbiji koji dovodi do masovnog razotkrivanja i popisa javne svojine, kao i jedini postupak koji pored samog razotkrivanja i popisa, identifikuje, razotkriva i efektivno i brzo ispravlja nepravilnosti i nezakonito postupanje sa državnom svojinom.

Imajući u vidu nesumnjive stabilne i dugoročne pozitivne efekte naturalne restitucije, kao i manjkavosti Zakona iz 2011. godine, koje su identifikovane tokom primene, Republici Srbiji i njenim građanima su preko potrebne predložene izmene, naglašeno je u otvorenom pismu upućenom ministru pravde.

„Već smo Vam ukazali, da su najveći protivnici ovih prvih sadržajnih izmena, isključivo pripadnici organizovanih kriminalnih grupa (koji se sami identifikuju), te da su ove izmene i suštinski test za Vladu Srbije, da li će se odupreti ovim negativnim uticajima, ili će kao i prethodne biti samo servis organizovanog kriminala“, dodaje se u pismu.

(Agrosmart)