banner-image

Za 103 nova radna mesta Uprava za agrarna plaćanja traži iskustvo

Uprava za agrarna plaćanja krenula je pre par dana s procedurom raspisivanja prvog konkursa za zapošljavanje 103 službenika, saznaje „Agrosmart“ u Ministarstvu poljoprivrede.

To je uslov za akreditovanje ove institucije za sprovođenje IPARD programa iz kojeg bi poljoprivrednici u Srbiji trebalo da dobiju 175 miliona evra, što znači da zapošljavanje neće biti prepreka za raspisivanje prvog poziva, međutim, akreditaciju ne treba očekivati u prvoj polovini godine.

U Upravi za agrarna plaćanja na neodređeno vreme biće zaposleno 97 izvršilaca (43 radna mesta) sa visokom stručnom spremom, dva sa višom i četiri sa srednjom stručnom spremom.

U Ministarstvu poljoprivrede nam je rečeno da je za sva radna mesta potrebno radno iskustvo u struci od jedne do sedam godina. Za radna mesta sa visokom ili višom stručnom spremom traži se obrazovanje iz oblasti prirodno-matematičkih, tehničko-tehnoloških ili društveno-humanističkih nauka, a za radna mesta sa srednjom stručnom spremom traži se srednja stručna škola u četvorogodišnjem trajanju društvenog, prirodnog ili tehničkog smera ili gimnazija društvenog ili prirodnog smera.

– Kako je u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine u toku postupak izrade novog Pravilnika o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta, javni konkurs trebalo bi u narednom periodu da se raspiše za radna mesta koja neće biti predmet izmene. U delu koji bude izmenjen, mora se ponovo tražiti saglasnost Komisije. Očekujemo da će se jedan broj radnih mesta popuniti preuzimanjem državnih službenika iz drugih državnih organa – kazali su nam sagovornici u Ministarstvu.

Uprava za agrarna plaćanja planirala je raspisivanje konkursa za radna mesta koja će biti noseća za prve aktivnosti u pozivu, odnosno odobravanje projekata i kontrolu. Poziv neće kasniti, s obzirom na to da je Uprava ušla u proceduru za konkurs. Ali kako je eksterna revizija najavljena za maj 2016. godine,  akreditacija i ne može biti pre sredine godine. Prva faza konkursa kojom će se primiti zaposleni, koji rade prve korake procesa, biće okončana a ljudi zaposleni, kažu u Ministarstvu.

Iako se sa početkom realizacije IPARD programa u Srbiji dobrano kasni, kako sada stvari stoje, naši poljoprivrednici ne bi trebalo da ostanu bez 35 miliona evra (15 miliona za prošlu i 20 miliona za ovu godinu), mada je postojala bojazan da će se to dogoditi.

Da evropski milioni neće propasti ukazuje i Uredba o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2016. godini, objavljena pre par dana. Srbija je, kako se može videti u ovom dokumentu, uz pomoć Evropske unije, obezbedila za 2016. godinu 600 miliona dinara za nacionalno učešće u realizaciji IPRARD programa. U Uredbi se navodi da će finansijska pomoć EU za finansiranje IPARD mera u iznosu od tih 600 miliona biti raspodeljena konkursom, u skladu sa IPARD programom.

Pomenimo, iz evropske kase za poljoprivredu i ruralni razvoj Srbije za 2015. godinu izdvojeno je 15 miliona evra, za ovu godinu 20, za 2017. godinu 25 miliona, 2018. – 30 miliona, 2019. – 40 miliona evra, da bi u poslednjoj, 2020. godini iz IPARD-a stiglo 45 miliona evra.

U Ministarstvu poljoprivrede objašnjavaju da se planirani iznosi troše po pravilu n+3 gde je n godina alokacije, što znači da sredstva određena za 2015. mogu da se utroše do 2018. godine i isti princip važi i za svaku narednu godinu. Dinamika utroška sredstava je napravljena u skladu sa pretpostavljenim stepenom pripremljenosti naših korisnika i svih ostalih učesnika u procesu.

Ukratko, pravilo koje važi u vezi s rokom za potrošnju novca je N+3, s tim što je N godina u kojoj je novac odobren. Novac se može potrošiti u roku od tri godine nakon odobrenja. 

Podsetimo, Ministarstvo finansija (Nacionalni službenik za odobravanje) je, u saradnji sa Upravom za agrarna plaćanja i Sektorom za ruralni razvoj (Upravljačko telo), 14. decembra 2015. godine Evropskoj komisiji dostavilo zahtev za poveravanje poslova sprovođenja budžeta za IPARD II program uz prateću dokumentaciju. Podnošenje zahteva za poveravanje poslova sprovođenja budžeta za IPARD II istovremeno predstavlja i uslov za finalizaciju akreditacije IPARD II operatvine strukture i za povlačenje IPARD II sredstava koje je Evropska komisija opredelila Srbiji. 

(Agrosmart)