banner-image

Klub100p plus: Političke partije da predstave programe za poljoprivredu

Hitna isplata svih zaostalih subvencija iz 2015. godine i vraćanje ovogodišnjih na pređašnji, lanjski nivo, to jest na najmanje 12.000 dinara, neki su od zahteva vojvođanskih poljoprivrednika okupljenih u Klubu 100p plus koji je nedavno održao 12. Zimski seminar farmera na Tari, uz prisustvo 350 proizvođača.

Zaključci, odnosno zahtevi paora su i da Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine u narednom periodu donese dva planska dokumenta: Nacionalni program poljoprivrede i Nacionalni program ruralnog razvoja. Klub 100P plus želi da se aktivno uključi u kreiranje ovih planskih dokumenata jer su oni od suštinske važnosti za budućnost poljoprivrednih gazdinstava.

– Smatramo da bi bilo vrlo loše da ti dokumenti budu usvojeni bez aktivnog učešća što šireg kruga organizacija poljoprivrednika iz svih sektora poljoprivredne proizvodnje. Takođe zahtevamo da svi pravilnici vezani za sve vrste podsticaja budu doneti najkasnije do 31.03.2016. godine da bi poljoprivrednici imali uvid u to šta se subvencioniše i pod kojim uslovima. Praksu da se pravilnici, konkretno iz domena ruralnog razvoja, donose krajem septembra i da konkursi traju po desetak dana smatramo vrlo lošom jer na taj način podsticaje su mogli dobiti samo oni koji su, sticajem okolnosti, ispunili sve uslove iz konkursa – navodi se u saopštenju Kluba 100p plus u kojem se ocenjuje da bi donošenjem svih uredbi, pravilnika i konkursa zaključno sa 31.03.2016. godine poljoprivrednici imali kakvu takvu predvidivost i mogli adekvatno tome da planiraju svoja ulaganja.

Iz Kluba 100P plus poručuju da će organizovati tribinu u Skupštini Vojvodine na kojoj će sve političke partije imati priliku da predstave svoj program za poljoprivredu kako bi poljoprivrednici imali mogućnost da se opredele za koga će glasati. Paori okupljeni u ovom udruženju insistiraju na tome da se hitno osnuje poljoprivredna komora, ako ne Srbije, onda sigurno poljoprivredna komora Vojvodine.

– Zahtevamo da Ministarstvo poljoprivrede i savetnik premijera za poljoprivredu, prestanu sa podelama među poljoprivrednim proizvođačima, plasiranjem neistina i blaćenjem poljoprivrednika u javnosti. Sloboda govora ne podrazumeva izgovaranje laži i kleveta bez posledica – navodi se u saopštenju Kluba 100p plus, koji traži i da se pšenica otupljuje po kvalitetu te da se Ministarstvo poljoprivrede maksimalno angažuje na pravovremenom informisanju i pripremi gazdinstava na mogućnost konkurisanja za projekte IPARD fonda.

(Agrosmart)