banner-image

Na oblake modernim oružjem

U Vinči kod Topole započeo je projekat osavremenjivanje sistema protivgradne zaštite u Srbiji. Prva automatizovana raketna stanica stavljena je u upotrebu upravo u Oplenačkom kraju, poznatom po voćarstvu, koji je prethodnih godina pretrpeo milionske štete od grada. 

Lansiranjem rakete prva i jedina za sada automatizovana protivgradna stanica u Srbiji, puštena je u rad i to upravo u selu Vinča kraj Tople poznatom po voćarstvu i vinogradarstvu.

„Onim čime se baviš to moraš i da štitiš tako da protivgradna zaštita ne bi trebala da bude teret nikome, a pogotovu ne državi“ naveo je Duško Stevanović, pirotehničar na poligonu Bukulja.

„Ja sam seoski učitelj, ali imam dosta voća. Oko dva miliona dinara sam imao štetu od grada. Ovo je nešto nemerljivo i ovo što smo dobili sa raketnom stanicom nema cenu“, veli voćar Mirko Radovanović.

Problem sela u kojima se nalaze raketne stanice su i ostareli strelci koji više ne mogu precizno da navode rakete.

„Sada kada naiđe gradonosni oblak sa Bukulje, sa radarskog centra prvo će se locirati taj oblak. Zatim se daju koordinate i nalog stanici koja odmah dejstvuje daljinski, a pogodak je 100 odsto u oblak“, kaže Velimir Ilić, ministar za vanredne situacije.

„Mi smo imali pre svega 2013. godine velike štete od grada koje su u ovom području iznosile preko 10 miliona evra i evo ovo je prilika da u budućnosti takve neželjene situacije izbegnemo“, rekoa je Dragan Jovanović, predsednik Skupštine opštine Topola.

Ministar Ilić najavio je dvadeset do trideset sličnih automatizovanih raketnih sistema koji treba da se postave širom Srbije do početka protivgradne sezone.

(RTV)