banner-image

U Šidu u zemlju propalo više od 50 hektara državnih njiva

Jedna po jedna, nižu se afere na državnim njivama, a najsvežiji primer je u Šidu, gde će se za dva dana otvarati ponude za zakup zemljišta koje je doskora bilo pod kapom preduzeća „Ratarstvo Tovarnik“. Kako sada stvari stoje, reklo bi se – ni manje hektara ni veće malverzacije. Ako se ništa ne poduzme, oko 50 hektara oranica će u zemlju propasti, a neko će se na njima dobrano ovajditi.

Priprema se, naime, licitacija poljoprivrednog zemljišta čiji je nosilac prava korišćenja „Ratarstvo Tovarnik“, društveno preduzeće u stečaju. Neuobičajeno u dosadašnjoj praksi izdavanja državnih oranica u zakup, ova licitacija i ceo postupak odvija se pod palicom Agencije za licenciranje stečajnih upravnika. Ukupna površina koja je trebalo da ide u arendu je 305 hektara. Toliko je (još uvek društvenih) njiva za koje je odbor poverilaca „Ratarstva Tovarnik“ stečajnom upravniku dalo saglasnost za izdavanje u zakup. Međutim, iz nepoznatih razloga, uopšte nisu oglašena 52 hektara, kao da ne postoje.

Zašto nije rapisan konkurs za svih 305 hektara i gde je papirološki nestalo tih pedesetak hektara – nije objašnjeno ni odboru poverilaca „Ratarstva Tovarnik“, niti našoj redakciji, mada smo odgovor tražili u Agenciji za licenciranje u Beogradu. Njive su, naravno tu gde jesu, obrađuju se i zna se ko ih trenutno koristi.

Reč je o parcelama u Adaševcima (oko 11,5 hektara) i u katastarskoj opštini Šid (ostale parcele). Cena s kojom bi licitacija trebalo da krene je 300 evra po hektaru, što znači da bi neko u džep mogao staviti najmanje 15.600 evra jer ta 52 hektara, sve su prilike, neće ni ići na nadmetanje.

Odbor poverilaca šiđanskog preduzeća početkom februara podneo je privrednom sudu u Sremskoj Mitrovici primedbe na rad stečajnog upravnika i predložio da se van snage stavi oglas o izdavanju zemljišta u zakup ili da se dopuni parcelama koje se nigde ne navode. Preporučio je i da se njive „Ratarstva Tovarnik“ izdaju onima koji su ih prethodnih godina uzimali u zakup. Međutim, ništa od toga nije prihvaćeno pa je situacija i dalje onakva kakva je bila kada je licitacija raspisana.

Podsetimo, preduzeće „Ratarstvo Tovarnik“ jedno je od onih koja su gazde čekala u poslednjem krugu privatizacije firmi u restrukturiranju i jedno sa spiska 188 preduzeća u kojima je Agencija za privatizaciju lane pokrenula stečaj. Agencija se opredelila da ova preduzeća pošalje u stečaj jer, kako je objašnjeno, nije postojala zainteresovanost za njihovu privatizaciju. Rečeno je bilo da će u stečajnom postupku imovina takvih firmi biti ponuđena na prodaju, a da će radnici ostati bez posla, to jeste da će ih sledovati otpremnine.

Šiđansko preduzeće, međutim, i po tome je specifično. Kada je gurnuto u stečaj poslovalo je uspešno, a tako je bilo otkako je osnovano. Kao prvo, nije jasno zbog čega je doživelo sudbinu firmi koje su imale loše poslovne pokazatelje i koje niko nije hteo. A pitanje je i zašto država nije, kao što je rekla, i tu imovinu dala na prodaju. Na njivama ovog preduzeća zaradila bi najmanje dva miliona evra, a ovako je dozvolila da se pojedinci ovajde na malim licitacijama. 

(Agrosmart)