banner-image

Uz pomoć EU investicije od 400 miliona evra

Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević – Bošković je izjavila danas da će investicije koje će zahvaljujući EU fondovima biti realizovane u srpskoj poljoprivredi do 2020. godine biti vredne oko 400 miliona evra.

„Najavljena su sredstva koje će poljoprivredni proizvođači moći da dobiju u iznosu od 175 miliona evra. To su sredstva iz EU fondova i ako se tome doda i nacionalno konfinansiranje od 25 odsto našim poljoprivrednicima biće na raspolaganju ukupno 230 miliona evra“, rekla je Bošković.

Ona je gostujući na RTS-u objasnila da će u 2016. poljoprivrednicima na raspolaganju biti 30 miliona evra iz EU fondova, kao i da se po tom programu – IPARD refundiraju troškovi u proseku oko 60 odsto.

„To znači da i poljoprivrednici moraju da ulože deo sredstava i za očekivati je da do 2020. investicija u poljoprivredi samo po tom osnovu bude oko 400 miliona evra“, navela je ministarka.

Govoreći o sredstvima koja će se koristiti u ovoj godini, Bošković je objasnila da je reč o novcu koji je planiran za 2016, ali i delu koji nije iskorišćen u 2015.

Za Program EU za ruralni razvoj u Srbiji (IPARD) će moći da konkurišu registrovana poljoprivredna gazdinstva, ali i pravna lica, dodala je ona.

Ministarka, takođe, savetuje poljoprivrednicima da konkurišu udruženi, kao i da bi bilo dobro da se što više udružuju kada je reč o investicijama u preradne kapacitete.