banner-image

Hrvatska još ne bi da njive da strancima

Hrvatska je produžila zabranu prodaje poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj strancima, a ta odluka je već poslata Briselu.

„Produžava se rok zabrane prodaje poljoprivrednog zemljišta strancima, budući da se za tako nešto u Hrvatskoj još nisu stvorili uslovi“, rekao je ministar poljoprivrede Davor Romić na sednici Odbora za poljoprivredu u hrvatskom Saboru.

Ugovorom o pristupanju Hrvatske u EU, kako podseća Poslovni dnevnik, određeno je da će se u trećoj godini članstva preispitati prelazne mere o prodaji poljoprivrednog zemljišta strancima. Hrvatska može tu prodaju da odgađa maksimalno sedam godina od ulaska u EU. 

Romić je potvrdio da je inspekcija Evropske komisije u ponedeljak započela nadzor nad sprovođenjem programa ruralnog razvoja. Iako se radi o redovnom nadzoru, zatražili su i neke projekte s „imenom i prezimenom“, rekao je ministar. 

Romić ipak nije otkrio da li su revizori EK tražili odluke o dodeli visokih subvencija, u vrednosti pet miliona evra, iz ruralnog programa velikim kompanijama, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo među poljoprivrednicima. Samo je kazao da će izveštaj EK imati u petak, navodi Poslovni dnevnik.

(Tanjug)