banner-image

Paorima u Vojvodini 525 miliona

Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede raspisaće 14. februara pet konkursa za dodelu kredita vojvođanskim poljoprivrednicima. U okviru prolećnog kreditnog ciklusa, obezbeđeno je ukupno 525,4 miliona dinara, a biće odobravani krediti za nabavku novih sistema i opreme za navodnjavanje, za nove protivgradne mreže u višegodišnjim zasadima voća i vinograda, za novu pogonsku i priključnu poljoprivrednu mehanizaciju, te za nabavku novih staklenika i plastenika i opreme u njima i za nabavku pčelinjih rojeva, košnica i opreme za pčelarstvo.

I u novom kreditnom ciklusu, krediti će se odobravati pod veoma povoljnim uslovima, uz kamatnu stopu od dva odsto na godišnjem nivou, izuzev kredita za nabavku novih sistema i opreme za navodnjavanje gde je godišnja kamata jedan odsto, navodi se u saopštenju Vlade Vojvodine.

Prema rečima direktora Fonda Jožefa Saboa za nabavku novih sistema i opreme za navodnjavanje obezbeđeno je ukupno 120 miliona dinara. Odobravaće se krediti do 5 hiljada evra, sa grejs periodom od 9 meseci i rokom otplate 24 meseca. Za nabavku opreme čija vrednost iznosi od 5 do 15 hiljada evra, odobravaće se krediti sa rokom otplate od 30 meseci i grejs periodom od 12 meseci.

Za nabavku pogonske i priključne poljoprivredne mehanizacije, odobravaće se krediti čiji je maksimalni iznos 20 hiljada evra. Period otplate je 60 meseci, sa grejs periodom od 6 meseci. Za ovu kreditnu liniju obezbeđeno je ukupno 332,4 miliona dinara.

Maksimalan iznos kredita za nabavku novih staklenika i plastenika i opreme u njima jeste 15 hiljada evra, sa rokom otplate od 36 meseci i grejs periodom od 12 meseci. Za ovu namenu izdvojeno ukupno 25 miliona dinara.

Za nabavku novih protivgradnih mreža u višegodišnjim zasadima voća i vinograda obezbeđeno je ukupno 40 miliona dinara. Odobravaće se krediti čiji je maksimalni iznos 15 hiljada evra. Rok otplate kredita je 24 meseca, sa grejs periodom od godinu dana.

Za nabavku pčelinjih rojeva, košnica i opreme za pčelarstvo, u ovom kreditnom ciklusu obezbeđeno je ukupno 8 miliona dinara.

Zamenik direktora Fonda Stojan Marinković istakao je da je Fond do sada u kreditne linije plasirao preko 25 miliona evra, te da je obezbeđeno 3340 kredita za korisnike širom Vojvodine.

Najavljeni konkursi biće otvoreni do 14. marta. Detaljne informacije o konkursima zainteresovani korisnici mogu pronaći na veb sajtu Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede www.fondpolj.vojvodina.gov.rs.