banner-image

Licitacija u Šidu sporna i nakon objašnjenja ALSU

Nakon pisanja Agrosmarta o nepravilnostima u izdavanju u zakup državnih oranica u Šidu, u sastavu Društvenog preduzeća “Ratarstvo Tovarnik”, Agencija za licenciranje stečajnih upravnika poslala je našoj redakciji odgovor na pitanje zbog čega su iz poslednje licitacije 305 hektara izuzeta 52 hektara.

-Društveno preduzeće “Ratarstvo Tovarnik” iz Šida u stečaju, oglasilo je izdavanje u zakup poljoprivrednog zemljišta javnim prikupljanjem pisanih ponuda čije otvaranje je zakazano za dan 12.02.2016. godine u skladu sa objavljenim oglasom i to poljoprivrednog zemljišta ukupne površine 252 ha 69a 97 m2 kao jedne celine koja obuhvata katastarska područija KO Ilinci, KO Vašica i KO Šid.

Po preporuci Odbora poverilaca  od dana 30.11.2015. godine ostalo zemljište površine 51 ha 85 a 67 m2  je ostavljeno u zakupu ranijem zakupcu pod istim uslovima iz razloga kako se u Odluci o davanju saglasnosti na radnje od izuzetnog značaja navodi „ proteka agrorokova za kvalitetnu obradu zemljišta“ , navedeno je u odgovoru.

Međutim, u dokumentaciji u koju je Agrosmart imao u uvid, a koja je dostavljena i nadležnom sudu, navodi se suprotno od onoga što tvrdi Agencija za licenciranje stečajnih upravnika, koja je nadležna za ovo preduzeće otkako je prošle godine Agencija za privatizaciju u njemu pokrenula stečaj.

Naime, upravo u preporuci Odbora poverilaca (od 30.11.2015.) jasno piše da bi zemljište trebalo da se izda u zakup ranijim zakupcima zbog isteka agrorokova za kvalitetnu obradu zemljišta, ali se nigde ne pominje da bi trebalo izuzeti 52 hektara. Naprotiv, Odbor poverilaca dao je saglasnost stečajnom upravniku za izdavanje u zakup poljoprivrednog zemljišta ukupne površine 305 hektara, tako da nije jasno kako se Agencija za licenciranje stečajnih upravnika poziva na dokument u kojem ne piše ono što ona tvrdi.

I delje je, dakle, otvoreno pitanje zbog čega nije oglašena licitacija svih 305 hektara “Ratarstva Tovarnik” i gde su nestala 52 hektara. 

(Agrosmart)