banner-image

Više od polovine zaposlenih u PIK-u Bečej završilo na ulici

Više od 600 od skoro 1.300 radnika Poljoprivrednog kombinata Bečej završilo je na ulici, nakon što je to preduzeće, posle stečaja kupila MK Grupa. Za to vreme, iz Vlade Srbije stižu najave dovođenja novih investitora, koji će zaposliti ljude i oživeti srpsku poljoprivredu. Međutim, da li je toj poljoprivredi spasilac uopšte bio potreban?

Milun Čokorović jedan je od preko 600 bivših radnika nekad jednog od najvećih poljoprivrednih kombinata u Vojvodini. Danas, živi od majčine penzije. Tačnije, kaže da pokušava da živi: 

„Nemam posla, nemam para i nemam šta da jedem“.

A tako nije trebalo da bude, jer su političari tvrdili suprotno.

„Kabinet premijera Vučića je izjavio kako niko od radnika neće izaći na ulicu gladan“, podseća Čokorović i dodaje:

„Ishod toga je došao 28. decembra, kad je više od polovine radnika ostalo bez posla“, priča Čokorović.

Predsednik opštine Bečej Vuk Radojević priznaje da obećanja koja su davali nisu ispunjena, ali tvrdi – slatkorečiva vlast nije time želela da prevari radnike.

„Nažalost, to nije u ingerenciji premijera, niti Vlade Srbije, i teško je nešto reći u ime privatnog preduzetnika. Kao što sam rekao, 2007. godine je PIK Bečej privatizovan, moramo se setiti da su tada zaposleni u PIK Bečej prodali svoje akcije tadašnjem vlasniku i praktično sebe obespravili kada je u pitanju upravljanje PIK-om Bečej“, kaže Radojević.

Dok se kapije nekadašnjih giganata zatvaraju, vlast najavljuje investicije koje će preporoditi poljoprivredu.

Obećanja koja stižu iz Vlade Srbije nižu se kao na traci, a poslednja se tiču velikih stranih investitora koji bi trebalo da dođu u Srbiju i ulažu u oblast poljoprivrede. Međutim, kako kažu stručnjaci, Srbija je u obliku poljoprivrednih kombinata već imala svu neophodnu infrastrukturu koja bi nadmašivala i najoptimističnija obećanja, međutim, ti kombinati su privatizacijom uništeni.

Da nismo rasprodali kombinate, strani investitori koji bi, prema najavama, trebalo da spasu srpsku poljoprivredu, ne bi imali ni šta da spasavaju, kažu stručnjaci.

„Moj lični stav je da je trebalo da veliki poljoprivredni kombinati ostanu u državnom vlasništvu i da su mogli da tako funkcionišu dobro, ali sad je kasno. Sad treba da se spašava šta se spasiti može, a ostao je samo PKB u državnom vlasništvu“, kaže stručnjak za poljoprivredu Branislav Gulan.

Dok se čeka privatizacija PKB-a, vlast obećava da će dovesti kupca i ujedno zaštititi 2.000 radnika tog kombinata. Bečejcima ta pesma zvuči poznato.

(N1)