banner-image

EU i FAO pomažu 8.000 poljoprivrednih domaćinstava u Srbiji

Poljoprivredni proizvođači iz sedam opština u istočnoj Srbiji će u narednim mesecima dobiti neke od paketa pomoći Evropske unije poplavljenim područjima u Srbiji. Program pomoći Evropske unije u oblasti poljoprivrede sprovodi Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO). Kako ova organizacija navodi u saopőtenju, danas se održava radionica na kojoj će biti predstavljeni dosadašnji rezultati prve faze programa pomoći EU i predstavljeni naredni koraci.

Opštine istočne Srbije su među najnerazvijenijim opštinama u zemlji. Nakon poplava 2014.godine, jedan deo poljoprivrednih domaćinstava je pretrpeo štete od klizišta i odrona koji su se pojavili kao posledica poplava. 

Kako bi se obezbedila pomoć poljoprivrednicima u istočnoj Srbiji, Evropska unija je iz IPA 2014 pretpristupnih fondova odvojila 1,5 miliona evra. Paketi pomoći za poljoprivrednike obuhvataju semena za prolećnu i jesenju setvu, mineralno đubrivo, sadnice voća, stočnu hranu,stoku i plastenike. Opštine u kojima će se sprovoditi program pomoći su: Majdanpek, Kladovo, Zaječar, Negotin, Svrljig, Boljevac i Knjaževac.

Osim toga, FAO je , usled pažljivog planiranja nabavki, ostvario značajnu uštedu EU sredstava odvojenih za pomoć poljoprivredi u okviru IPA 2012 pretpristupnih fondova, čime su stvoreni uslovi za proširenje oblasti u kojima se sprovodi program pomoći. U 2016.godini poljoprivrednici iz opština Vladimirci, Mionica, Despotovac i Bogatić će   dobiti neki od paketa pomoći, kao i poljoprivrednici u opštinama Ljig, Gornji Milanovac, Lučani , Smederevo, Petrovac na Mlavi i Ćuprija.

Dakle, pomoć Evropske unije i FAO će se u 2016.godini sprovoditi u ukupno 17 opština i planirano je da preko 8.000 poljoprivrednih domaćinstava dobije neki od paketa pomoći za koje su se opredelili. Prve isporuke počinju u martu kada se planira podela semena i đubriva za prolećnu setvu.

Dosadašnje aktivnosti FAO na sprovođenju programa “Pomoć Evropske unije poplavljenim područjima u Srbiji” su obuhvatile isporuku paketa pomoći na adrese 26.387 poljoprivrednika u 30 opština koje su imale štete od poplava. Procenjuje se da je, uključujući članove domaćinstava direktnih korisnika pomoći, preko 108.000 ljudi učestvovalo na ovaj način u programu pomoći EU poljoprivrednicima.

Rezultati dosadašnjih aktivnosti biće predstavljeni na današnjoj konferenciji koja će okupiti oko 120 učesnika – predstavnika lokalnih samouprava, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije, predstavnike Delegacije Evropske unije u Srbiji i ostalih međunarodnih organizacije. Cilj konferencije je, osim predstavljanja rezultata dosadašnjeg rada, i predstavljanje budućih aktivnosti Evropske unije i FAO usmerenih ka pomoći malim poljoprivrednim domaćinstvima, a konferencija predstavlja i priliku za lokalne samouprave da razmene iskustva i istaknu šta se pokazalo kao najbolja praksa za buduće postupanje u sličnim situacijama.

Konferenciju će otvoriti dr Snežana Bogosavljević Bošković, ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine, Majkl Devenport, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, Marko Blagojević, direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima i Gerold Bodeker, Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).

(Agrosmart)