banner-image

Zahtev Vučiću: Ubrzati i olakšati restituciju pre izbora

Mreža za restituciju obratila se javno premijeru Srbije Aleksandru Vučiću sa zahtevom da, „pošto ministar pradve Nikola Selaković ni nakon više od sedam meseci nije dostavio Vladi tekst zakona o izmenama i dopunama Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju“, Vlada utvrdi predlog i uputi ga Narodnoj skupštini na usvajanje po hitnom postupku, kako bi ga ona usvojila pre raspuštanja.

-Proces naturalne restitucije, koji se sprovodi pred Agencijom za restituciju, nesumnjivo je najefikasniji i najefektivniji proces obezbeđivanja višestruko većih budžetskih prihoda, stvaranja velikog broja novih radnih mesta, stvaranja uslova za nastanak malih i srednjih preduzeća, slobodnih i inventivnih preduzetnika, opstanka mladih u poljoprivredi, i slabljenja pogubnih monopola u Srbiji – navodi se u saopštenju.

U Mreži naglašavaju da je proces restitucije identifikovan kao najznačajniji i praktično jedini proces u Srbiji koji dovodi do masovnog razotkrivanja i popisa javne svojine, kao i jedini postupak koji identifikuje, razotkriva i efektivno brzo ispravlja nepravilnosti i nezakonito postupanje sa državnom svojinom u proteklih 40-50 godina.

-Ove nepravilnosti su identifikovane kao najznačajniji vid finansiranja organizovanig kriminala i političkih partija u Srbiji, o čemu postoje bezbrojni dokazi – navodi se u zahtevu upućenom premijeru.

Naglašava se da su, imajući u vidu nesumnjive stabilne i dugoročne pozitivne efekte naturalne restitucije, kao i manjkavosti Zakona iz 2011. godine, koje su uočene tokom primene, Republici Srbiji i njenim građanima preko potrebne predložene izmene, na šta nam je ukazao i Evropski parlament u svojoj Rezoluciji od 4. februara ove godine.

Iz svih ovih razloga, proces restitucije je neophodno ovim izemenama dodatno ubrzati, olakšati i omasoviti, ocenjuju u Mreži za restituciju.

-Dodatno, kako su najveći protivnici ovih prvih sadržajnih izmena, isključivo pripadnici organizovanih kriminalnih grupa (koji se sami identifikuju), ove izmene su i suštinski  test za Vladu Srbije, da li će se odupreti ovim negativnim uticajima, ili će kao i prethodne biti samo servis organizovanog kriminala, navedeno je u otvorenom pismu Vučiću.

(Agrosmart)