banner-image

Nemački kralj mesa sutra dolazi u Srbiju

Vlasnik nemačke kompanije Klemens Tenis stiže od nedelje u Beograd i ostaće dva dana, piše list Danas.

Kako je najavio premijer Aleksandar Vučić početkom ovog meseca, Tenis stiže u Beograd kako bi razgovarao sa predstavnicima Vlade o budućoj velikoj investiciji u farme svinja u Vojvodini.

Sa Tenisom je vlast potpisala Memorandum o razumevanju još aprila prošle godine. Međutim, uprkos najavama i Vučića, ali i Tenisa da će izgradnja farmi, na kojima bi trebalo da se uzgaja i do 500.000 svinja godišnje, početi prošlog leta – to se još uvek nije desilo. 

„Klemens Tenis dolazi u Beograd 22. februara. Razgovaraćemo s njim i nadam se da ćemo postići dogovor“, rekao je premijer početkom ovog meseca tokom dijaloga Nemačko-srpske inicijative za održivi rast i zapošljavanje. 

Namera Klemensa Tenisa jeste da u izgradnju farmi svinja, pre svega u Vojvodini, uloži 420 miliona evra. U prvi mah bi se ulagalo u izgradnju pet farmi, za koje su navodno već određene lokacije, a kasnije u još 15 objekata, uključujući i fabrike stočne hrane i klanice. Plan je i da se proizvede tri miliona tovnih svinja. Domaći poljoprivrednici bi svoju šansu, kako je vlast uporno ponavljala, mogli da nađu kao kooperanti nemačkoj kompaniji. 

Najava dolaska „kralja mesa“ i vlasnika fudbalskog kluba Šalke 04 u Srbiju, međutim, uplašila je i razljutila poljoprivrednike, pre svega, vlasnike i zakupce kvalitetnog poljoprivrednog zemljišta po Vojvodini. Zajedno sa opozicijom pojedina paorska udruženja su Vladu optužila da menja zakon o poljoprivrednom zemljištu samo zbog nemačke kompanije, koja će kada sve bude gotovo dobiti u zakup najbolju zemlju. 

„Mi nemamo mogućnost u zakonu da prodajemo zemlju, imamo mogućnost dužeg zakupa i to je stvar koju treba da izmenimo“, najavio je u aprilu 2015. Vučić nakon potpisivanja Memoranduma sa Tenisom. 

Zakon je izmenjen u međuvremenu, a Tenis sada u Srbiju dolazi, sudeći prema najavama ovdašnje vlasti, na poslednji dogovor. Odgovor na to kada će i da li će uopšte Tenis početi da gradi farme po Srbiji, možda dobijemo početkom naredne nedelje, tačnije nakon razgovora prvog čoveka mesne industrije u Evropi sa vlastima u Srbiji. 

„Od 1910. do 2013. imali smo svake godine dramatičan pad stočarske proizvodnje. Ako dođe Klemens Tenis, mi te probleme više nećemo imati. Onoliko koliko mi imamo da potrošimo na tržištu, sve ostalo bi išlo za izvoz, to bi bile ogromne koristi za celokupnu srpsku privredu“, rekao je, između ostalog, Vučić najavljujući dolazak Tenisa. 

U Srbiji se godišnje uzgaja tri miliona svinja, a prema očekivanjima u Vladi, ukoliko nemačka kompanija ostvari svoje planove, sve ono što je izgubljeno u poslednjih 15 godina, ovom investicijom moglo bi biti nadoknađeno u naredne dve godine.

(B92)