banner-image

Trošenje zelenog dinara pod kontrolom

Zeleni fond, čije je osnivanje predviđeno zakonskim aktima u oblasti životne sredine, je adekvatan fond za rešavanje pitanja u životnoj sredini.

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković najavila je mnogo rigorozniju kontorlu trošenja sredstava iz tog fonda.

„Što se tiče kontrole trošenja novca, ovog puta će biti sasvim izvesno mnogo veća i mnogo rigoroznija i mi od toga ne bežimo. Mi se sa tim saglašavamo, jer znamo šta nije urađeno, a šta moramo da uradimo“, rekla je Bogosavljević Bošković u Skupštini Srbije. 

Poslanici SDS su tokom rasprave tvrdili da se Zeleni fond formira umesto ugašenog Fonda za zaštitu životne sredine, a da je suština u daljoj centralizaciji u Srbiji. 

Ministarka je navela da je Fond formiran u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu i dodala da je to dobar model. 

„Zbog čega bismo sada, pod uslovom da nam drugi zakoni dozvoljavaju, formirali jedno novo nezavisno telo, koje će da ima direktora, nadzorni odbor, upravni odbor, koje je nekad funkcionisalo i kada znamo da to nije bio dobar model“, upitala je Bogosavljević Bošković. 

Ukazujući na finansijske nezakonitosti u radu Fonda za zaštitu životne sredine, naprednjaci su istakli da bivša vlast pokazuje „žal“ za bivšim fondom kako se ne bi kontrolisala sredstva. 

Naprednjak Aleksandar Martinović kaže da je ono što se dešavalo u pokrajinskom Fondu za kapitalna ulaganja isti obrazac koji je primenjen u Fondu za zaštitu životne sredine, gde je za vreme Olivera Dulića, na primer, za internet stranicu tog fonda dato 25.000 evra. 

„Hoćete da vam navodim firme koje su bile registrovane na ime Olivera Dulića, Modesta Dulića, mame, tate, pitaj Boga kojih sve rođaka, preko kojih su išle sve moguće javne nabavke za Ministarstvo za zaštitu životne sredine i za taj fond. Bukvalno su državni organi terani silom da zaključuju i nameštaju tendere za te njegove firme“, rekao je Martinović. 

Poslanica DS Gordana Čomić rekla je da je ukidanje Fonda za zaštitu životne sredine gubljenje vremena i da je dobro što se osnivanjem Zelenog fonda više neće gubiti to vreme. 

„Zašto ću ja ipak podržati Zeleni fond? Zato što se time prekida grešno stanje bez obojenog dinara iz načela ‘zagađivač plaća'“, rekla je Čomić.

(Tanjug)