banner-image

Protest poljoprivrednika u Somboru

Somborski poljoprivrednici održali su danas protest ispred zgrade Županije, odakle su se uputili ka tužilaštvu. Oni su noseći transparente „Mi smo investitori“ i „Hoćemo licitaciju“ tražili da se u Somboru održi licitacija državnog poljoprivrednog zemljišta.

Poljoprivrednik Nikola Đapić rekao je novinarima da u Somboru ima 17 hiljada hektara neizdate zemlje, a da se 5,3 hiljade hektara obrađuje nelegalno.

„Mi tražimo da se održi licitacija i da se zemlja legalno izda u zakup“, kazao je on.

On je istakao i da raniji razgovori sa gradonačelnikom Sombora Sašom Todorovićem nisu dali rezultate, a da licitacija nije održana ni nakon posete resorne ministarke Snežane Bogosavljević Bošković, koja je obećala hitno rešavanje problema.

Gradonačelnik Sombora Saša Todorović izjavio je početkom februara da je Plan i program izdavanja državnog zemljišta u zakup prošao potrebnu zakonsku proceduru i da ga je usvojila Skupština grada.

On je tada rekao da lokalna samouprava čeka odluku Ministarstva za poljoprivredu, odnosno Uprave za izdavanje zemljišta, kojoj je taj plan poslat na saglasnost.

Todorović je istakao i da Grad neće dozvoliti uzurpaciju zemljišta.

(RTV)