banner-image

Kroz organske škole prošlo 899 proizvođača

Organska poljoprivreda poseduje potencijal potreban da ta vrsta proizvodnje postane jedan od strateških pravaca razvoja srpskog agrara ali je za to  neophodno podsticanje razvojno-istraživačke delatnosti i primena savremenih metoda transfera znanja, poručeno je sa konferencije Centra  za organsku proizvodnju Selenča (COPS) i Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO), održane danas u Selenči.

 Na konferenciji su predstavljeni rezultati projekta FAO – „Pomoć u izgradnji kapaciteta i usluga za podršku organske poljoprivrede u Srbiji”, sprovedenog u periodu 2013 – 2016. godina, koji je finansijski podržalo Ministarstvo poljoprivrede Republike Mađarske, uz koordinaciju Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

-Projekat je bio veoma uspešan, svi partneri su kvalitetno realizovali aktivnosti, a poljoprivrednici su pokazali  veliko interesovanje, što je zapravo i najveći rezultat ovog projekta. Stoga nam je posbeno zadovoljstvo što je završna konferencija organizovana u Seleneči uz prisustvo više od stotinu učesnika uključujući goste iz Hrvatske – poručio je  Aleksandar Mentov iz FAO.

Uz njega, konferenciju su otvorili i član Upravnog  odbora COPS-a Saša Vitošević, predsednik Opštine Bač Dragan Stašević i predstavnica Ministarstva poljoprivrede Jelena Milić. Među učesnicima konferencije bili su i predstavnici Vlade Vojvodine te Vukovarsko-srijemske županije.

Naglašeno je da je cilj projekta  bio povećanje kapaciteta poljoprivrednika i drugih učesnika u lancu vrednosti organske poljoprivrede kroz participativne obuke u „školama u polju“ i poljoprivrednim poslovnim školama, a tu svrhu je podržan i COPS.

Kroz otvorene i poslovne škole koje je organizovao Centar u tri ciklusa prošlo je 899 proizvođača, učenika srednjih škola i stručnjaka koji su vodili nastavu. Škole su organizovane u Somboru, Ljutovu, Čurugu, Torku, Kisaču, Rumi i Selenči, a iskustva i znanja poljoprivrednicima, početnicima u ovoj vrsti proizvodnje, preneli su  najuspešniji proizvođači organske hrane u Srbiji, koji su danas dobili sertifikate o završenom trening procesu u skladu sa utvrđenom FAO metodologijom.

U okviru projekta opremljene su učionice u prostorijama COPS-a, pokrenut je internet portal sa bazama proizvođača i njihovom ponudom, uspostavljena su i demonstraciona polja u Srednjoj poljoprivrednoj školi u Baču. Realizovane su i brojne istraživačke aktivnosti u koje su bili uključeni instituti, univerziteti, a razvijena je i internet platforma za promociju, edukaciju i povezivanje poljoprivrednika.

Jačanje kompetencija iz oblasti organske poljoprivrede potpomognuto je osavremenjivanjem nastavnih planova i programa srednjih škola i inkluzivnom praktičnom obukom nastavnika i učenika. Institucionalni okvir za razvoj inkluzivnog lanca vrednosti organske poljoprivrede je osnažen zajedničkom formulacijom Nacionalnog programa za razvoj kapaciteta i obezbeđivanje usluga podrške za regionalni razvoj organske proizvodnje.

U okviru  konferencije povodom završetka projekta koji su realizovali COPS i FAO potpisani su sporazumi o saradnji sa partnerima iz Srbije i Hrvatske.  Aktivnosti realizovane u toku ovog projekta nastaviće  COPS, Centar za ekološku proizvodnju i održivi razvoj Vukovar (CEPOR) te  Info centra za ruralni razvoj Agrosmart iz Novog Sada. 

Boljoj vidljivosti projekta i jačanju svesti o organskoj poljoprivredi doprinelo je Nacionalno udruženje za razvoj organske proizvodnje „Serbia Organika“.

(Agrosmart)