banner-image

Somborski paori pisali Vučiću zbog uzurpacije oranica

Grupa poljoprivrednika iz Sombora, koji već nekolio dana iz protesta spavaju na njivama, uputila je danas otvoreno pismo predsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću u kojem od njega traži da im pomogne protiv uzurpacije državnog zemljišta.

Nekoliko desetina poljoprivrednika iz Gakova i Rastina kod Sombora spavaju na njivama, kako bi sprečili da se oru njive u državnom vlasništvu, jer po njihovim rečima nisu izdate legalno u zakup.

Oni zahtevaju da lokalna samouprava raspiše licitaciju za poljoprivrednu zemlju i navode da je u somborskim atarima uzurpirano 5.300 hektara zemlje.

“Tražimo bilo kakvo rešenje za ovu godinu, u vidu produženja starih ugovora, vansudskih poravnanja ili bilo kog drugog mogućeg rešenja, kako zemlja ne bi ostala neobrađena, naveli su paori u pismu Vučiću.

Dodali su da je legalno izdavanje u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta ne samo u interesu poljoprivrednika koji žive od to rada, već je i u interesu republičkog, pokrajinskog i gradskog budžeta.

“S obzirom na to da je naše dosadašnje obraćanje svim nadležnim institucijma za rešenje ovog problema ostalo bez uspeha, smatramo da ste jedino vi kao premijer u mogućnosti da utičete na rad nadležnog ministarstva, lokalne samouprave i preduzmete određene mere u cilju rešavanja našeg problema”, piše u saopštenju.

Oni su Vučića pozvali da dođe na lice mesta i da se sam uveri u tačnost njihovih navoda.

(Autonomija)