banner-image

Janmat: Neće se stranci otimati za njive u Srbiji

Šef Sektora za evropske integracije Delegacije EU u Beogradu Frejk Janmat poručio je danas da nema mesta bojazni da će stranci pokupovati poljoprivredno zemljište u Srbiji, kad to bude omogućeno po sporazumu sa EU, jer kako je istakao, oni i sad imaju način da kupuju zemlju, pa to ne čine u velikoj meri.

On je, na konferenciji NIN Fokus EU „Budućnost srpske poljoprivrede“ rekao da građani i kompanije iz EU od 1. septembra 2017. prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, mogu da kupuju zemlju direktno, ali je i objasnio da to i sada rade tako što kupuju firme koje su registrovane u Srbiji.

„To se ipak ne događa u velikoj meri“, rekao je Janmat i istakao da bi investicije u zemljište bile poželjne, jer se mnogo zemlje u Srbiji ne koristi.

„Investitori bi doneli znanje i tehnologiju, a to je potrebno da ova zemlja ponovo bude korišćena, to je dobro i za farmere“, rekao je on.

On se osvrnuo i na zaštitne mere koje je Srbija uvodila u dva navrata na uvoz mesa i mlečnih proizvoda iz EU i naglasio da je stav Unije da je to neopravdana mera.

„Pozvali smo vladu tada da bez odlaganja otkloni ekstra tarife za mlečne proizvode iz EU, žive svinje i svinjsko meso. Te mere u principu mogu da budu donete, ako su opravdane i vremenski ograničene, ali to nije bio slučaj“, rekao je Janmat.

On je naveo da su cene tih proizvoda u Srbiji niske, ali niske su, kaže, svuda – i u EU i na globalnom tržištu.

„Zato ne osećamo da su mere opravdane i bolje je da se orijentišete više ka tržišnoj praksi, a to znači da stimulišete produktivnost i kompetitivnost“, poručio je.

Janmat je podsetio da Srbija može da računa na novac iz IPARD fondova za poljoprivrednike, a to je do 2020. ukupno 175 miliona evra.

„Sve to zavisi od Srbije i institucija i od toga da li su spremne da kanališu taj novac. Posebno Agencija za agrarana plaćanja“, rekao je on.

Najpre poglavlja 23 i 24

Frejk Janmat istakao je danas da su svi napori Unije i Srbije usmereni na otvaranje poglavlja 23 i 24, a da se, ako se ona otvore, u ovoj godini mogu uslediti otvaranja i drugih poglavlja.

„Ukoliko se otvore poglavlja vezana za vladavnu prava u ovoj godini moguće je da će uslediti i druga“, rekao je on. 

Janmat je kazao da je još rano reći da li će to biti moguće.

On je istakao da među poglavljima, koja se pominju da će biti otvorena posle 23 i 24, nalazi i poglavlje 5 o javnim nabavkama i 13 o ribarstvu.

Međutim, kako je konstatovao sve zavisi od finaliziranja pregovora o otvaranju poglavlja 23 i 24.

(Tanjug)