banner-image

Mreža za restituciju paorima u Somboru: Teško će vas premijer čuti

Mreža za restituciju uputila je danas pismo podrške poljoprivrednicima iz Gakova i Rastine koji već nekoliko dana protestuju zbog uzurpacije državnih njiva navodeći da postoji dosta prepreka zbog kojih ti,  “opravdani i legitimni zahtevi”, ne mogu da budu ispunjeni.

Reagujući na otvoreno pismo koje su nezadovoljni poljoprivrednici uputili premijeru Srbije Aleksandru Vučiću tražeći od njega da dođe u somborski atar i uveri se u tačnost navoda o uzurpaciji oranica, Mreža za restituciju se pita kako je moguće da predsednik Vlade dođe među njih, razume i čuje paore “kada mu je šef kabineta jedan od najbližih saradnika Mlađana Dinkića, Ivica Kojić”.

-Da bi premijer nešto uradio, morao bi da bude obavešten o problemu. A kako da bude obavešten o problemu uzurpacije i zloupotrebama nad državnim poljoprivrednim zemljištem u somborskom ataru i 8.000 hektara, kada u Srbiji ima 800.000 hektara, dakle stotinu puta više državnog poljoprivrednog zemljišta? Da bi se ovo saznalo, moralo je poljoprivredno zemljište u državnoj svojini, kao i druga državna imovina, da bude popisano. A kako da bude popisano, kada je jedan od bivših advokata biznismena Milana Beka, Jovan Vorkapić, već više od dve godine direktor Republičke direkcije za imovinu – navodi se u pismu Mreže za restituciju koje je potpisao predsednik ove organizacije Bogdan Veljković.

Dodaje se da je posle dvadeset godina postojanja ove direkcije, „ostvaren maksimalni domet“ i da je tek pre par meseci popisano 200.000 hektara državnog zemljišta. Dakle, posle dvadeset godina, popisana je samo četvrtina, ukazuje Mreža.

-Da bi se sprečila uzurpacija državnog zemljišta, morali bi i zakoni da budu takvi da se uzurpacija sprečava i kažnjava. A kako da se spreči kada je interesna koalicija Ivice Dačića, Zorane Mihajlović i tajkuna samo u proteklih pet meseci usvojila nekoliko propisa kojima se „ozakonjuje“ pljačka i uzurpacija državne pa čak i privatne imovine. Ne može se protiv njihovih „zakona“ – naglašeno je u pismu podrške poljoprivrednicima.

Veljković u pismu kaže i da ne zna koja je partija na vlasti u Somboru, ali da vrlo dobro zna čije su nadležnosti da uzurpacije identifikuje, razotkrije i spreči. Tu, kako kaže, pre svega misli na Ministarstvo poljoprivrede koje je, ocenjuje, među najodgovornijim za ovakvo stanje, ali je odgovornost i na „okruženju predsednika Vlade“. 

-U nadi da će naše pismo pomoći da vas predsednik Vlade čuje, pomogne svima, pre svega tako što će se jasno ograditi od onih koji su za ovakvo stanje, bez obzira da li je u pitanju lokalni kabadahija- uzurpator, ili neko iz njegovog najbližeg okruženja, želimo državi Srbiji, opštinama i njenim građanima što više restitucije, koju premijer nikako ne može da vidi i čuje. Iz prostog razloga, jedino je restitucija razotkrila, sprečila i ispravila uzurpacije državne imovine, stoji u pismu Mreže za restituciju. 

(Agrosmart)