banner-image

The Weekly Tribune piše o susretu Tenisa i Vučića

Britanski poslovni list „ The Weekly Tribune“ objavio je tekst o poseti prvog čoveka nemačkog „Tenisa“ Klemensa Tenisa Beogradu i susretu sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, u kojem se ukazuje na to da se o investicijima ove kompanije u našoj zemlji razgovara u momentu kada značajno padaju cene mesa u Nemačkoj i drugim evropskim zemljama.

U uvodnom delu teksta „Višak, kakav višak?“ stoji da je u nedelji u kojoj je Nemačka snizila cene proizvođačima za sedam evrocenti, jedan od najvećih prerađivača te zemlje najavio planove za investicije u proizvodnju u Srbiji s ciljem da dostigne četiri miliona svinja godišnje.

-Klemens Tenis boravio je u Beogradu kako bi se sastao sa srpskim permijerom Aleksandrom Vučićem. Nako sastanka najavljeno je da „Tenis“ namerava da investira 236 miliona evra u Srbiju u narednih pet godina da bi pokrenuo proizvodnju mesa – navodi se u tekstu objavljenom u listu „Weekly Tribune“

Dodaje se da je poznato da je deset farmi u stadijumu planiranja te bi ih se još toliko moglo izgraditi. Pretpostavka da će lokalni proizvođači takođe biti uključeni, verovatno znači da će ove nove jedinice uzgajati prasiće koji će ići u ugovorenu proizvodnju, naglašeno je u tekstu. Napominje se i to da je Klemens Tenis rekao da nema nameru da izbaci srpske farmere iz posla i da želi da ohrabri industriju svinja i izvoz.

-„Tenis“ ne dolazi da smanji domaću proizvodnju već da je pripremi za izvoz. Mi izvozimo u 98 zemalja širom sveta i imamo 16 izvoznih predstavništava koji će biti u poziciji da izvoze srpsko meso – citiran je vlasnik jedne od najvećih evropskih mesnih industrija.

Nadajmo se da „Tenisovo“ poslovanje uliva poverenje da će potražnja za izvozom svinja proizvedenih u Evropi porasti značajno, a ne da će preseliti deo poslovanja u zemlju u kojoj su manji troškovi, ocenjuje se u tekstu.

Pominje se i da je Srbija u procesu pregovora o pridruživanju EU, te da je 135.000 krmača potrebno da se proizvede četiri miliona tovljenika godišnje, što bi značajno uvećalo evropski stočni fond.

„Postoji, takođe, i pitanje tri miliona svinja koje Srbija trenutno proizvodi iako podaci iz 2014. godine pokazuju da je više od polovine svinja došlo sa farmi koje daju manje od hiljadu tovljenika“, navodi se u tekstu.

Ukazuje se i na to da je u Nemačkoj prošle nedelje cena polutki pala sedam evrocenti – na 1,24 evra te da je celo tržište krenulo naniže.

Uteha je, dodaje se, u činjenici da je belgijska cena pala samo 2,6 evrocenti, što ukazuje na to da stanje u Nemačkoj neće dugo trajati.

(Agrosmart)