banner-image

U Farm inkubatoru se najbolje uči

Proizvođači organske hrane koji su godinu dana boravili u „Farm inkubatoru“ Centra za organsku proizvodnju u Selenči (COPS), u njemu učili, radili i sticali praktična znanja i veštine, dobili su sertifikate o završenoj obuci i stečenim kompetencijama neophodnim za bavljenje ovom vrstom poljoprivrede.

Sertifikati su im svečano uručeni u prostorijama COPS-a, a tom prilikom je ocenjeno da se na njihovom primeru pokazalo da je „Farm inkubator“, prvi takve vrste u regionu, jedan od najefikasnijih načina da potencijalni proizvođači savladaju osnove organske proizvodnje i uđu samostalno u taj posao, u kojem i dalje mogu da računaju na podršku Centra.

Kroz obuku prošlo je više od dvadeset budućih proizvođača organske hrane koji su na ovom susretu sumirali iskustva iz prethodne godine, provedene u agro-biznis inkubatoru i izneli planove za dalje bavljenje organskom proizvodnjom. Neki od njih odlučili su da u inkubatoru ostanu još jednu godinu, kako bi se dalje usavršavali. I zainteresovani budući stanari inkubatora, za koje je u ovoj godini u Selenči obezbeđeno zemljište u organskom statusu i sve druge vrste pomoći, prisustvovali su skupu u COPS-u, kako bi čuli iskustva prethodnika.

Uz podsećanje na to da su im u ovom poljoprivrednom inkubatoru bili obezbeđeni svi uslovi za rad i učenje, počevši od zemljišta u organskom statusu, organskog semena i rasada, opreme do mentora koji su ih podučavali i pratili njihov rad, predsednik COPS-a Jozef Gašparovski naglasio je da ova organizacija kroz rad inkubatora nastavlja da daje podršku inovativnim metodama za razvoj organske proizvodnje.

Agrosmart organizovao IT edukaciju članica COPS-a 

U COPS-u je održana i radionica organizovana u okviru projekta “Edukacija žena, članica preduzetničke mreže organskih proizvođača“, na kojoj su članice ove organizacije stekle nova i dodatna znanja iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija.

Radionicu je organizovao Info centar za ruralni razvoj Agrosmart, a projekat koji za cilj ima unapređenje informatičke pismenosti žena u ruralnim područjima podržao je Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova.

Obuku za dvadeset članica Ženske preduzetničke mreže organskih proizvođača, osnovane u okviru COPS-a, održali su IT eskperti Radoslava Stupar i Dejan Viduka, a polaznice su se složile u oceni da će im stečena znanja biti od koristi i kada je reč o usavršavanju i unapređenju proizvodnje, i kada je reč o prodaji njihovih proizvoda elektronskim putem.

-Infokomunikacione tehnologije nude širok spektar mogućnosti za učenje i informisanje ali otvaraju proizvođačima i nova tržišta. Nastojali smo, kroz projekat “Edukacija žena, članica preduzetničke mreže organskih proizvođača“ približimo poljoprivrednicama koje se bave organskom proizvodnjom te mogućnosti i doprinesemo unapređenju njihove informatičke pismenosti – kazala je predsednica Info centra za ruralni razvoj Slađana Gluščević napominjući da je cilj projekta povećanje ekonomske održivosti i jačanje društvene uloge i mesta žene kao proizvođača organske hrane i nekoga ko svojim radom doprinosi kvalitetnijem životu u ruralnim područjima.

Info centar za ruralni razvoj Agrosmart i Centar za organsku proizvodnju Selenča nedavno su potpisali i sporazum o saradnji sa Centrom za ekološku proizvodnju i održivi razvoj (CEPOR) iz Vukovara, kako bi kroz zajedničke projekte radili na popularizaciji i unapređenju ove vrste poljoprivrede, kao i ženskog preduzetništva u regionu.  

(Agrosmart)