banner-image

Agrosmart organizovao IT edukaciju žena u organskoj proizvodnji

U Centru za organsku proizvodnju Selenča (COPS) održana je radionica u okviru projekta “Edukacija žena, članica preduzetničke mreže organskih proizvođača“, na kojoj su članice ove organizacije stekle nova i dodatna znanja iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija.

Radionici su prisustvovale članice Ženske preduzetničke mreže organskih proizvođača koja je formirana sredinom prošle godine.

Korišćenje informacioni-komunikacionih tehnologija i informatička pismenost žena u ruralnim područjima na niskom su nivou u našoj zemlji, što u vreme značajnih tehnoloških, ekonomskih i društvenih promena predstavlja za njih nepremostivu prepreku u nastojanju da poboljšaju socijalni položaj i ostvare dohodak plasmanom poljoprivrednih i drugih proizvoda koje stvaraju, rečeno je tom prilikom.

Kako su u ovo, informaciono doba, sfera rada pa i socijalizacije neodvojivi od primene IKT, važno je da poljoprivrednice čiji stepen informatičke pismenosti nije zadovoljavajući dobiju znanja potrebna za informatičko opismenjavanje kako bi unapredile svoje socioekonomske preformanse, ali i kako bi se ublažio jaz između žena i muškaraca i kada je o primeni IKT reč.

Radionicu je organizovao Info centar za ruralni razvoj Agrosmart, a projekat koji za cilj ima unapređenje informatičke pismenosti žena u ruralnim područjima podržao je Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova.

Obuku za dvadeset članica Ženske preduzetničke mreže organskih proizvođača, osnovane u okviru COPS-a, održali su IT eskperti Radoslava Stupar i Dejan Viduka, a polaznice su se složile u oceni da će im stečena znanja biti od koristi i kada je reč o usavršavanju i unapređenju proizvodnje, i kada je reč o prodaji njihovih proizvoda elektronskim putem.

-Infokomunikacione tehnologije nude širok spektar mogućnosti za učenje i informisanje ali otvaraju proizvođačima i nova tržišta. Nastojali smo, kroz projekat “Edukacija žena, članica preduzetničke mreže organskih proizvođača“ približimo poljoprivrednicama koje se bave organskom proizvodnjom te mogućnosti i doprinesemo unapređenju njihove informatičke pismenosti – kazala je predsednica Info centra za ruralni razvoj Slađana Gluščević napominjući da je cilj projekta povećanje ekonomske održivosti i jačanje društvene uloge i mesta žene kao proizvođača organske hrane i nekoga ko svojim radom doprinosi kvalitetnijem životu u ruralnim područjima.

Realizaciju projekta prati i veb portal «Agrosmart.net» posvećen poljoprivredi i ruralnom razvoju koji sadrži sveobuhvatne informacije iz ove oblasti, sa posebnim akcentom na potrebe i rasvetljavanje problema žena na selu.

Info centar za ruralni razvoj Agrosmart i Centar za organsku proizvodnju Selenča nedavno su potpisali i sporazum o saradnji sa Centrom za ekološku proizvodnju i održivi razvoj (CEPOR) iz Vukovara, kako bi kroz zajedničke projekte radili na popularizaciji i unapređenju ove vrste poljoprivrede, kao i ženskog preduzetništva u regionu.  

(Agrosmart)