banner-image

Za 43 mesta u Upravi za agrarna plaćanja 2.500 prijava

Ministarstvo poljoprivrede je iz budžeta obezbedilo oko 30 miliona evra za početak realizacije IPARD programa za poljoprivrednike.

To je izjavio državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Danilo Golubović i naveo da će krajem godine biti raspisani prvi pozivi za aplikacije.

Sprskim poljoprivrednicima će biti obezbeđeno 175 miliona evra do 2020. pomoću IPARD II programa, a oko 30 miliona je namenjeno koofinansiranju i taj novac je obezbeđen iz budžeta, rekao je Golubović na Kopaonik biznis forumu. 

“Jedina mogućnost finansiranja poljoprivrede je IPARD i procena je da će Srbiji kada uđe u EU iz zajedničkog poljoprivrednog budžeta pripasti oko 1,2 miliajrde evra godišnje – malo li je? To je jedini fond koji zaista može da razvije našu poljoprivredu”, naglasio je Golubović. 

On je kazao da su krediti za poljoprivrednike veoma skupi i najavio da bi u narednih nekoliko dana trebalo da bude dogovoreno da država finansira kamatu na kredite. 

Golubović je podsetio da ta kamata sada iznosi četiri odsto za stočare i šest odsto za ostale delatnosti. 

On je naglasio da je jedan od uslova EU za korišćenje tih fondova i osposobljavanje Uprave za agrarna plaćanja i zapošljavanje 103 ljudi. Golubović je podsetio da je već raspisan konkurs za zapošljavanje 43 radnika, dodavši da se za ta radna mesta prijavilo 2.500 ljudi. 

Državni sekretar je kazao da je za Srbiju dugoročno gledano velika šansa izvoz voća i povrća, a posebno u Rusiju. 

On je rekao da na ruskom tržištu postoji rupa koja je nastala zbog loših odnosa Rusije i Turske i da je Rusiji potrebno, na primer 500.000 tona paradajza. 

Golubović je naveo da je agrarni budžet za ovu godinu 40,5 milijardi dinara, ali da će iz prethodne godine biti dodata 10,1 milijarda dinara tako da će ukupan budžet za 2016. činiti 6,1 odsto ukupnog budžeta Srbije. 

On je izrazio očekivanje da će uskoro biti otvorena i pregovaračka poglavlja 11, 12 i 13 koja se odnose na poljoprivredu, bezbednost hrane I ribarstvo. 

Golubović je dodao da bi prvo trebalo da bude otvoreno pogljavlje 13 koje se odnosi na ribarstvo.