banner-image

Arapi vraćaju čuvene konjičke trke na Zobnaticu

Apari planiraju velika ulaganja u poljoprivredno preduzeće “ Zobnatica” kod Bačke Topole, najavio je Suvaidi Al Saed, izvršni direktor Zobnatice dodajući da će uz primenu savremene tehnologije veliki broj hektara zemljišta biti pokriveno plastenicima i staklenicima.

– Ove godine nastavljamo da ulažemo sa novom tehnologijom, jer želimo da budemo operativni tokom cele godine. Želimo da izgradimo plastenike i staklenike, ali nije lako pokriti hektare i hektare zemljišta. Želimo da investiramo i u sisteme za navodnjavanje. Ovde se na tradicionalan način obrađuje zemljište i “Zobnatica” želi da podigne kvalitet. Uz to, “ Zobnatica” je poznata i po ergeli i dobrim konjima, pa ove godine planiramo da nastavimo sa tradicijom konjskih trka i tako privučemo turiste – istakao je Subaidi.

Najava novih ulaganja u poljoprivredno preduzeće “ Zobnatica” moglo bi značiti njen veliki povratak među uspešne poljoprivredne kombinat u Vojvodini i Srbiji. Jer, ovo poljoprivredno dobro raspolaže sa 242,5 hektara zemljišta, od čega je građevinsko 113,7 hektara, poljoprivredno 105,1 hektar, a šuma 27,3 hektara, ali bavi se i uzgajanjem i prodajom svinja i ovaca. Uz to ima ergelu, konje, hotel… U prošlom vremenu ovaj poljoprivredni kombinat nadomak Bačke Topole preživeo je nekoliko loših privatizacija koje su iza sebe ostavljale pustoš i smanjivale njegovu vrednost. Za razliku od drugih poljoprivrednih kombinata “ Zobnatica “ je prodata na aukciji. Prva aukcija ubrzo je poništena i to još 2008.godine. Iste godine, nakon što je Agencija za privatizaciju promenila uslove aukcijske prodaje, ponovo je prodata firmi DOO “ Nju kompani” iz Novog Beograda.

Zbog sumnjive privatizacije i načina na koji je ovaj kombinat prodat, njime se bavio i Savet za borbu protiv korupcije i uvrstio ga me|u one čuvene 24 sporne privatizacije. Policija je dobila zadatak da ispita privatizaciju, ali rezultat istrage nikada nije saopšten.

Onda je “ Zobnaticu” 2014.godine preuzelo društvo “ Yugo Elite Agro” d.o.o. sa registrovanim sedištem u Beogradu. To domaće društvo podnelo je 18.jula 2014.godine zahtev Komisiji za zaštitu konkurencije da mu odobri koncentraciju na tržištu koja nastaje sticanjem neposredne kontrole nad privrednim društvom “ Zobnatice”, koja mu je i odobrena. U obrazloženju Komisije za zaštitu konkurencije navedeno je da je reč o novoformiranom privrednom društvu, koje je registrovano 2014.godine za delatnost gajenja žita, leguminoza i uljarica. Društvo je osnovano sa ciljem da bude aktivno na tržištu Srbije, na način da svoje poslovanje započinje putem preuzimanja “ Zobnatice” a.d. a potom da ga proširi, navedeno je u obrazloženju Komisije za zaštitu konkurencije.

Privredno društvo Yugo Elite Agro je u stopostotnom vlasništvu “ Elite Agro LLC”, privrednog društva koje je osnovano u skladu sa zakonima Ujedinjenih Araptskih Emirata, i koje je registrovano u Odeljenju za ekonomski razvoj u Abu Dabiju. U obrazoženju Komisije dodaje se da se arapska kompanija ne bavi samo razvojem poljoprivrede, već i razvojm inovativnih rešenja u poljoprivredi, kao i da je reč o jednoj od vodećih kompanija za proizvodnju pšenice i stočne hrane u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Ovo arapsko preduzeće, osnovano u Srbiji 2014.godine, otkupilo je akcije od ukupno 464 akcionara, od čega je 23,25 procenata akcija u vlasništvu fizičkih lica, a 76,67 odsto u vlasništvu pravnih lica. Komisija za zaštitu konkurencije ističe je ovo preduzeće kao glavne konkuretne u ratarskoj proizvodnji u dostavljenom zahtevu navelo Industriju Mesa Matijević, MK Grupu i Delta Agrar. Na tržištu proizvodnje svinja, naveli su najveće konkurente prema kapacitetu i godišnjoj proizvodnji takođe Industriju mesa Matijević, Karnkers i Delta agrar, a što se tiče proizvodnje ovaca nisu raspolagali podatkom ko je najveći proizvođač u Srbiji, ali to Komisiji nije bilo ni važno , s obzirom na to da ova arapska kompanija nema veliki broj ovaca, kao i da ih koristi samo za sopstvenu potrebnu odnosno za svoj hotel.

(Dnevnik)