banner-image

Poljoprivrednici u Bačkoj Topoli protestuju u ponedeljak

Udruženje poljoprivrednih proizvođača iz Stare Moravice najavilo je da će u ponedeljak ujutro organizovati protestni skup ispred zgrade opštine u Bačkoj Topoli i optužilo lokalnu vlast da će na nezakonit način omogućiti velikim firmama i gazdinstvima da raspolažu državnim zemljištem.

Poljoprivrednici su u saopštenju, optužili predsednika opštine da je imenovao komisiju, koja je pripremila nezakonit predlog programa, po kojem bi sva raspoloživa površina poljoprivrednog zemljišta bila data na korišćenje, uz naknadu na osnovu prava prečeg zakupa, prvenstveno vlasnicima domaćih životinja i registrovanih farmi.

„Ovakvom proizvoljnom i delimičnom primenom zakona, za javno nadmetanje ne bi ostao ni jedan hektar poljoprivrednog zemljišta i time bismo mi bili drastično oštećeni, kažnjeni i diskriminisani kao nižerazredni poljoprivredni proizvođači. Odluka je trebalo da velikim pravnim licima i gazdinstvima omogući raspolaganje državnim zemljištem sledeće tri godine, dok bi mali poljoprivrednici, koji se bave ratarstvom, u potpunosti ostali bez državne zemlje „, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da postoje osnovane sumnje da su članovi komisije u sukobu interesa, jer su neki od njih u rodbinskim, a neki u poslovnim odnosima sa pravnim licima i gazdinstvima koja su dobila zemlju na ovaj način.

„Gubitkom državnog zemljišta, egzistencija mnogih registrovanih poljoprivrednih gazdinstava koja žive samo od ratarstva bila bi ugrožena“, dodaje se u saopštenju.

Poljoprivrednici zahtevaju da se raspoložive površine zemljišta ravnopravno raspodele između svih korisnika i daju na korišćenje svima putem javnog nadmetanja, a da se program donosi na vremenski period ne duži od jedne godine.

(RTV)