banner-image

Bez odluke o prelevmanima za mleko

Odluka da li će prelevmani za mleko u Srbiji biti ukinuti još nije doneta i o tome će se tek razgovarati, izjavio je danas savetnik premijera Srbije za agrar Dragan Glamočić.

„Prelevmani su na snazi do kraja juna. Da li će biti ukinuti o tome će se razgovarati“, rekao je Glamočić agenciji Beta.

Dodao je da se Srbija nada da će prestati kriza u odnosima EU i Rusije, koja je uticala i na proizvođače mleka u Srbiji.

„Mi se nadamo da će sukob na toj relaciji prestati, i da neće biti potrebe za prelevmanima ili za povlačenjem nekih drugih mera. Naravno da će se Srbija odgovorno ponašati i uskladiti svoje mere sa politikom EU“, kazao je on.

Srbija je u 2015. uvela zaštitne mere za uvoz mleka, sira, putera i svinjetine, a jedna od njih su i prelevmani za mleko. Evropska komisija je u Izveštaju o napretku Srbije za tu godinu ocenila da obrazloženje vlasti nije bilo dovoljno utemeljeno, dok su predstavnici Delegacije EU u Srbiji tada rekli da je potrebno da se te mere što pre ukinu.

Trajanje prelevmana krajem decembra je produženo za šest meseci, do kraja juna, a u Ministarstvu poljoprivrede Srbije EurAktivu je rečeno da će javnost biti obaveštena „ukoliko se u međuvremenu bude donosila drugačija odluka“.

Kako podsećaju u Ministarstvu, razlozi za uvođenje i produženje zaštitnih mera su poremećaji na domaćem tržištu nastali zbog poremećaja tokova trgovine poljoprivrednim proizvodima usled embarga Rusije na uvoz iz EU i ukidanja kvota za mleko u EU u 2015.

Kriza u poljoprivredi usled embarga Rusije i ukidanja kvota veliki je problem i u EU, plan hitne pomoći donet prošle godine nije dao željene rezultate, a Evropska komisija je danas tokom sastanka ministara poljoprivrede zemalja članica najavila da je spremna da odobri privremeno ograničenje proizvodnje mleka i povećanje robnih rezervi mleka u prahu i sira, preneo je AFP.