banner-image

Japan odbio Srbe i Hrvate, sad ih traži

Japanska nacionalna televizija NHK u potrazi je za Hrvatima i Srbima koji su se lani javili na oglas sela Mišima koje je nudilo povoljne uslove za doseljenike.

U oglasu je stajalo da će platiti svakom ko se doseli na njihovo ostrvo na jugu Japana.

Oni su pokušali da namame doseljenike nudeći im tele ili 500.000 jena (oko 3.600 evra), uz 100.000 jena za troškove preseljenja. Jedino ograničenje bile su godine: glava domaćinstva mora imati 55 ili manje godina. 

Od onih koji su se tada javili na oglas 90 odsto bili su Hrvati, Srbi i Brazilci, ali zbog zaštite ličnih podataka lokalne vlasti ostrva Mišima ne žele medijima da otkriju imena pojedinaca koji su tada poželeli da dođu da žive u Japan. 

Jutarnjem listu obratio se novinar japanske nacionalne televizijske kuće Masaaki Tominaga, koji je u potrazi za Hrvatima koji su se tada javili na spomenuti oglas. 

On traži Hrvate koji su se u proleće 2015. godine odazvali na spomenuti oglas, navodi ovaj list. 

“Namera nam je da napravimo reportažu sa tim ljudima, da čujemo njihovu priču. Želimo da znamo zašto su došli na ideju da počnu novi život na tako dalekom japanskom ostrvu”, kaženovinar Tominaga. 

Televizijska kuća za koju radi je, kaže, i u potrazi za ljudima koji su se javili na oglas, a dolaze iz Srbije i Brazila. Reportažu o njima japanska nacionalna televizija želi da napravi za informativnu emisiju „Gospodine Tokoro, slušajte“, čiji je voditelj poznati japanski komičar George Tokoro. 

Kako je rekao Tominaga za Jutarnji list, japanske vlasti razmišljaju o promeni zakona, a kaže i da su trenutno među retkim zemljama koje razmišljaju o mogućnosti otvaranja granica migrantima. 

Inače, naselje Mišima prostire se na tri ostrva, a došljacima su se u tom oglasu nudile trosobne kuće sa izuzetno malom mesečnom stanarinom. Prijave iz inostranstva bile su naime odbijene jer su japanski zakoni striktni što se tiče doseljenika, pa je i sastav stanovnika vrlo homogen, odnosno 98,5 odsto su Japanci. 

Cilj oglasa bio je da se na njega jave Japanci, ali kako je on počeo da se širi internetom prijave su počele da stižu iz celog sveta, a najviše ih je bilo iz Hrvatske, Srbije i Brazila. 

Načelnik opštine Mišima medijima nije želeo da kaže ni koliko se tačno ljudi javilo, a kamoli da otkrije imena pojedinaca koji su se javili. 

“Ljudima nije jasno da život ovde nije jednostavan. Ovo je malo selo. Nema bolnice i nije lako pronaći posao”, objasnio je novinarima Japan tajmsa načelnik Mišime, koji je ovim potezom pokušao da oživi selo sa samo 372 stanovnika na sva tri ostrva. 

Došljacima je tada nudio plaćeni put, a nakon dolaska dobili bi i tele, kog su mogli da se odreknu u zamenu za pomenuti iznos. Problem je i to što na ostrvo pristaje trajekt samo tri puta nedeljno. 

“Ipak, ovo je mesto idealno za miran život i uživanje”, objasnio je tada načelnik i dodao: Prihvatamo samo prijave ozbiljno zainteresovanih kandidata. Ovo je dobra prilika za one koji su ovde rođeni, poznaju predeo i voljni su da doprinesu lokalnoj zajednici. 

Kako je naveo Jutarnji list, ovaj novinar je ostavio i svoj mejl kako bi mu se javili svi koji su bili zainteresovani za život na ostrvu kako bi učestvovali u reportaži.

(B92)