banner-image

Na svetskoj sceni – mahunarke

Odmah nakon početka međunarodne kampanje podizanja svesti o značaju kinoe u ishrani, FAO iznosi na “globalni sto” i novu grupu namirnica- mahunarke.

Posebnu grupu mahunarki koje spadaju u grupu leguminoza čine sušeni grašak, pasulj, leblebije i sočivo. Oni se uzgajaju i konzumiraju na svim kontinentima.

U mnogim zemljama ove mahunarke imaju veliki ekonomski značaj i karakteristični su za nacionalna jela. Pa ipak, njihove nutritivne vrednosti i ekološki značaj se često zanemaruju.

Međutim, očekujemo da će se u 2016.godini koja je proglašena Međunarodnom godinom mahunarki, svest o značaju ovih leguminoza promeniti, navodi se u saopštenju FAO.

U saradnji sa partnerima iz Kanade-koja je druga u svetu po proizvodnji mahunarki, predstavnicima kanadske ambasade i kompanije Agro-Haribec, FAO Regionalna kancelarija za Evropu i centralnu Aziju organizuje niz promotivnih događaja koji će obeležiti Međunarodnu godinu mahunarki. Prvi u nizu sastanaka koji će okupiti stručnjake iz ove oblasti, predstavnike akademske zajednice, proizvođače I predstavnike stručnjaka na polju bezbednosti hrane, biče održan u Budimpešti 16.marta a potom slede sastanci u Zagrebu (18.marta), Sarajevu (21.marta) I Beogradu (23.marta).

“Kada uživamo u tanjiru tople supe od sočiva, retko mislimo o svim značajnim vitaminima (C, beta-karoten) i mineralima (gvožđe, magnezijum, fosfor) koje unosimo u organizam ”, ističe Eleonora Dipo, stručnjak FAO za bezbednost hrane I zaštitu potrošača. “Mahunarke su zdrav i ekonomski pristupačan izvor hranljivih elemenata i omogućavaju raznovsrniju ishranu”.

Međutim, postoje i ostale prednosti mahunarki. Ova posebna vrsta mahunarki zapravo zemlji na kojoj se uzgajaju “vraća” organske materije.

„Sposobnost mahunarki da vezuju atmosferski azot i pretvaraju ga u azotno đubrivo, u kombinaciji sa rotacijom useva, zapravo revitalizuje zemljište”, kaže Avetik Nersisijan, stručnjak za poljoprivredu FAO. “Za uzgoj mahunarki je potrebno manje đubriva, što ih čini veoma korisnim sa stanovišta zaštite životne sredine”.

U nekim delovima sveta mahunarke su se gajile i pre 2.000 godina, kaže Nersisijan. Danas, mahunarke mogu biti značajan deo globalne strategije za ublažavanje klimatskih promena.

(Agrosmart)